Jelentős változásokat hozhat az ingatlanpiacon a kormány bejelentése

B  OB20180812001
2023.06.23. 09:35
Jelentős ingatlanpiaci változásokat vonhat maga után lakástámogatási rendszer átalakítása. A kormány a csokhoz, illetve a babaváróhoz is hozzányúl, míg a nagyvárosban letelepedni vágyók új támogatási formára számíthatnak. Az átalakítás hatására élénkebb ingatlanpiac jöhet jövőre.

Átalakul jövőre az eddigi lakástámogatási rendszer. A legfrissebb kormányzati nyilatkozatok szerint a falusi csok esetében magasabbak lesznek a támogatások, a babaváró hitel maximális összege 11 millió forintra emelkedik, ugyanakkor a nagyvárosi csok-igénylők jövőre új támogatási formában reménykedhetnek. Mindez több oldalról is hatással lesz a lakáspiacra, rövid és hosszú távon egyaránt – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

A támogatott hitel és a rezsi lehet a jövő kulcsa

Alapvető változást hoz a lakáspiacra a csok búcsúja a nagyobb településeken, ám a kormányzati ígéret szerint később lesz helyette másik program, ám ennek részleteiről nem lehet pontosabbat tudni. Mindenesetre a csok megszüntetése apropóján érdemes a lakáspiaci alaptrendeket is megvizsgálni. Az elmúlt években az állam igyekezett a lakásdráguláshoz felzárkóztatni a támogatásokat. Jó példa erre az államilag támogatott csok-hitelek kibővítése a használtlakás-vásárlókra vagy a 2021-ben életbe lépett csokhoz kötött illetékmentesség. Mivel a vissza nem térítendő támogatások jelentős növelése nagyobb állami kiadással járna, ezért a magasabb kamatkörnyezet miatt jövőre még nagyobb szerepet kaphatnak a támogatott hitelek

– értékelte a helyzetet Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a csütörtökön bejelentett változtatásokat értékelve. Hozzátette: a jövőben a lakástámogatási rendszerben ismét szerepet kaphatnak a lakáskorszerűsítések. Nemcsak a családok otthonfelújítási támogatásának népszerűsége és sikere miatt, hanem azért is, mert a lakóingatlanok energetikai fejlesztése a rezsicsökkentéssel kapcsolatos állami kiadásokat is mérsékelheti.

A lakáspiacon most elsősorban a magas lakáshitelkamatok fékezik a forgalmat. Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu szakértői azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy a csok esetében felemás az idei kép. A magas lakáshitelkamatok miatt felértékelődtek a támogatott, kedvezményes kamatozású konstrukciók. Ezt jelzi, hogy az idén az új lakáshitel-szerződések esetében fölénybe kerültek a támogatott hitelek.

Ugyanakkor a mindennapi kiadások emelkedése, a bizonytalan környezet miatt összességében a támogatások iránti kereslet is csökkent, ezért is lehet szükség a támogatások átalakítására.

Szakértői becslések szerint idén az új lakások vásárlására, építésére beadott csok-igénylések száma drasztikusan, 75 százalékkal is csökkenhetett. A használt lakások vásárlására benyújtott igényléseké pedig 50 százalékkal eshetett vissza. Összességében sokkal kevesebben kértek csokos konstrukciókat, ám a szűkülő lakáshitelpiacon a támogatott konstrukciók mégis nagyobb szeletet kaptak.

Ezeknek az igénylőknek érdemes sietni

A várakozások szerint 2024-től már a nagyvárosokban is elérhető lesz a lakástámogatások új formája, ami összességében nagyobb anyagi mozgásteret jelenthet a jövőbeni jogosultak számára. A babaváró támogatás átalakítása miatt viszont elképzelhető, hogy 2023 második felében a jogosultak még igyekeznek kihasználni ezt a lehetőséget.

„Lehetnek olyan családok, akiknek érdemesebb lehet még idén kihasználni a babaváró hitel jelenlegi konstrukcióját. Elsősorban azon családoknál jelenthet ez opciót, akik nagyvárosi lakásba költöznének és a házaspár női tagja 30–39 éves, de csak pár év múlva terveznek gyermeket. Ők ugyanis idén még felvehetik a babaváró hitelt, amire jövőre már nem lesz lehetőségük csak akkor, ha 2024 végéig igazolással rendelkeznek a családanya várandósságáról. A 10 millió forintos potenciálisan kamatmentes kölcsön kiesését viszont nem biztos, hogy kompenzálják számukra a jövőre életbe lépő új lakástámogatások” – mutatott rá Balogh László.

A szakértő megjegyezte: a falusi csok esetében fordított a helyzet, mivel ez a támogatási forma megmarad, ráadásul januártól komolyabb összegekkel. Így az idei falusi csokos igénylések száma mérséklődhet, mert a jogosultak a nagyobb dotáció érdekében megvárhatják az évfordulót.

Átmenetileg lakásárcsökkenés jöhet

Átmenetileg jobban csökkenhetnek a nagyvárosi lakásárak, attól függően, hogy mikor fogadják el és jelentik be a 2024-tól érvényes támogatásokat – jegyezte meg Balogh László.

„Az eladók egy része ugyanis még az idén érvényes lakástámogatásokra tekinthet biztos pontként, vagy még 2023-ban szeretnék igényelni a babaváró támogatást, és úgy költöznének tovább. Az idei gyengébb forgalmú lakáspiacon viszont csak akkor tudják hamarabb eladni ingatlanukat, ha csökkentik az árát. Ez megfizethetőbb tartományba tereli a lakásárakat, ami a jövőre életbe lépő új lakástámogatási formákkal együtt 2024-ben az ideinél sokkal élénkebb lakáspiacot eredményezhet” – fogalmazott.

(Borítókép: Oláh Tibor / MTI)