Több millióra bírságolta a jegybank az egyik legnagyobb biztosítót

2023.06.26. 11:21
Tízmillió forintra bírságolta a jegybank az Union Biztosítót, amiért a nem természetes személy ügyfeleinek ötnél több gépjármű esetén csak flottás felelősségbiztosítást engedélyezett.

A jegybank az Union Biztosító 2023. július 1-jétől kezdődő kockázatviselésekre vonatkozó kfgb-díjtarifáját vizsgálta.

A közlemény szerint a kfgb-t nyújtó biztosítók nem korlátozhatják az üzembentartó törvény általi szerződéskötési lehetőségét, és nem szűkíthetik saját ajánlatbefogadási és szerződéskötési kötelezettségüket sem.

Továbbá díjtarifa-hirdetésükben nem teremthetnek lehetőséget arra, hogy egyedi szerződésekre irányuló ajánlatok adott csoportját ne fogadják be, ugyanis a jogszabály lehetőséget biztosít az ügyfél számára egyedi kgfb-szerződések megkötésére akkor is, ha a biztosítandó gépjárművek csoportja megfelel a gépjárműflotta törvényi definíciójának – közölték.

A jegybank kiemelte: a gépjármű-üzembentartónak az egyedi vagy flottaszerződés közötti választásához olyan lényeges következmények is fűződnek, mint például, hogy a biztosított gépjárművek részt vesznek-e a bonus-malus rendszerben, miután csak az egyedi szerződések kerülnek besorolásra és nyilvántartásra a rendszerben.

Az ajánlatbefogadási kötelezettség jogszerűtlen szűkítése mellett a bírság kiszabásánál súlyosbító körülménynek minősült, hogy az Union Biztosító jelentős szereplő a kgfb-piacon – közölte az MTI-vel a jegybank.