Elképesztő mennyiségű pénzt költenek gyógyszerre a magyarok

2023.06.27. 15:22
A magyarok többsége 5 és 20 ezer forintot költ havi szinten gyógyszerre – írja a Napi.hu arra a friss kutatásra hivatkozva, amit a hírportál számára készített a Pulzus Kutató.

Minden tizedik válaszadó 20 ezer forintnál is többet költ és jellemzően a városban élők szednek mindenre valami fájdalomcsillapítót. A megkérdezettek ötöde pedig nem jár havi szinten patikába – derül ki a Pulzus legújabb kutatásából.

A Napi.hu arról írt, hogy Magyarországon 2022-ben összesen 600 milliárd forintot költöttek a betegek vényköteles gyógyszerekre, egy évvel korábban 569 milliárd forintot fordítottak gyógyszervásárlásra.

Tavaly a kiváltott dobozszám 2 millióval csökkent, így feltételezhető, hogy az összeg növekedésébe az infláció is beleszólhatott.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból az olvasható ki, hogy Magyarországon 10 ezer lakosra átlagosan napi 515 doboz gyógyszerkiváltás jutott.

A Pulzus által készített kutatás arra is rámutatott, a gyógyszert szedők között a nők vannak többen. A nők 40 százaléka havonta 5 és 10 ezer forintot költ a patikában, a férfiak 37 százaléka fordít hasonló összeget gyógyszerre.