Újabb élelmiszeripari beruházást adtak át Győrben

2023.06.30. 21:45
A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, amit stratégiai ágazatként kezel – jelentette ki Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az Intersnack Magyarország Kft. új automata csomagológép-rendszer átadásán pénteken Győrben.

Az államtitkár ismertette, hogy  a vállalat 2021-ben közel 1,3 milliárd forintnyi fejlesztéssel bővítette a győri gyárát, az elmúlt egy évben pedig 1,85 milliárd forint összegű beruházást hajtottak végre.

A most átadásra kerülő új automata csomagológépek értéke 1,4 milliárd forint, továbbá a vállalat 6 milliárd forintos beruházást tervez 2025-ig Győrben. Ezáltal még több munkahelyet teremtenek, és még több termék előállítása válik lehetővé.

Nobilis Márton kihangsúlyozta: az új chipsgyártósor és csomagológép nem csupán a termelékenység és a minőség javítását szolgálja, hanem ezáltal erősítjük versenyképességünket a nemzetközi piacon, és biztosítjuk, hogy a hazai termékek magas színvonalon jelenjenek meg a világban.

Az Intersnack Magyarország Kft. fontos és stabil szereplője a magyar élelmiszeriparnak. 300 főt foglalkoztat, és 434 magyar beszállítóval, illetve partnerrel áll szerződésben. Termékeikhez hatvan magyar gazdától vásároltak búzát a régióból. Tavaly 10,6 tonna terméket gyártottak a külföldi piacok számára, az export értéke 7,2 milliárd forint volt.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014–2020-as támogatási időszakban az élelmiszeripar számára több mint 468 milliárd forint forrást ítéltek meg, a mostani, 2021–2027-es ciklusban pedig még ennél is nagyobb forrással tervez, 750 milliárd forint került elkülönítésre az élelmiszeripari fejlesztésekre.

Egy iparág akkor lehet sikeres, ha a hazai piacokon és a nemzetközi porondon is helyt tud állni – zárta sorait.