Zuhanórepülésben a keresleti oldal a lakáspiacon

PAP 9754
2023.07.03. 10:46
Jó hír lehet az eladóknak, hogy a kereslet már nincs akkora zuhanórepülésben, mint azt az év elején tapasztaltuk – fogalmazott az adatok publikálásakor Balogh László gazdasági szakértő. A kínálatbővülés az ingatlanpiac minden szegmensében kimutatható.

Tovább nőtt az eladó lakások és házak kínálata júniusban, a bővülés éves szinten 33 százalékos, és már több mint 146 ezer eladó lakóingatlanból válogathatnak a vevők – derült ki az ingatlan.com által hétfőn publikált adataiból. Júniusban több mint 30 ezer friss eladó lakóingatlan-hirdetés jelent meg a piacon.

Kínálati bővülés van

A kereslet tavaly júniushoz képest 3 százalékkal élénkült, de az eladó lakásokra és házakra 2021 júniusában érkezett érdeklődésekhez képest 38 százalékos elmaradást mutat. A lakáspiacot továbbra is visszafogottság jellemzi, de már vannak enyhe élénkülésre utaló biztató jelek. A kínálat fokozatos bővülése mellett az eladó lakóingatlanokra érkező érdeklődések száma minimális növekedést mutat éves szinten, de még messze elmarad a két évvel ezelőtti szinttől.

A kínálatbővülés az ingatlanpiac minden szegmensében kimutatható.

Az eladó és kiadó ingatlanhirdetések száma júniusban meghaladta a 216 ezer darabot. Az eladó lakások és házak kínálata éves összevetésben harmadával bővült. Az országon belül jelentős eltérések láthatóak éves összevetésben is, mert Budapesten több mint 15 százalékkal kevesebb lakóingatlant hirdettek meg eladásra. Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében ötödével, Hevesben és Győr-Moson-Sopronban viszont több mint 10 százalékkal bővült a kínálat.

Nagy a szórás régiónként

Tavaly júniushoz képest 3 százalékkal nőtt az eladó lakásokra és házakra érkező érdeklődések száma, de a korábbi évekhez képest még jelentős a lemaradás.  Az eladó lakóingatlanokra több mint 230 ezer telefonos érdeklődést mértek az előző hónapban.

Jó hír lehet az eladóknak, hogy a kereslet már nincs akkora zuhanórepülésben, mint azt az év elején tapasztaltuk. Az adatokból az olvasható ki, hogy a lakáspiac keresleti oldala a korábbinál jóval alacsonyabb fordulatszámon stabilizálódott. Úgy tűnik, hogy elértük a piaci forgalom mélypontját, amit a vevők akkor is teljesítenek, ha a lakáshitelek kamatai az egekben járnak

– írta az elemzéshez Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A kereslet élénkülése a balatoni régióban és a fővárosban is érezhető volt. Somogy és Veszprém vármegyékben 4-5 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, Budapesten majdnem 10 százalékos volt a bővülés tavaly júniushoz képest.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)