Mindent felülírhat gazdaságilag a kormány legújabb döntése

2023.07.05. 06:50
A kormány kedd este kiadott egy határozatot, amelynek értelmében felül kell vizsgálni számos területen azt, hogy megfelelő hatékonysággal költik-e el a forrásokat.

A Magyar Közlönyben jelent meg a kormány határozata „a közkiadások hatékonyságának felülvizsgálatáról”. Mint írták, a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében előírtak szerint felül kell vizsgálni a közkiadások hatékonyságát, ezt szolgálja a mostani intézkedés. 

A határozatban Varga Mihály pénzügyminisztert bízták meg azzal, hogy a többi miniszterrel együtt végezze el a vizsgálatot. A tárcavezetőknek először idén év végéig a 2023-as egészségügyi, családtámogatás és lakhatásra fordított állami kiadásokat, valamint az ezekhez kapcsolódó adókedvezményeket kell áttekinteniük, utána pedig a 2024-es, oktatásra és állami beruházásokra fordított kiadásokat kell felülvizsgálniuk.

Mindkét terület esetében az adott év kormányzati kiadásainak minimum 10 százalékát meg kell vizsgálni. Fontos, hogy a határozatban azt is előírták: 

az egészségügyi, valamint családtámogatási-lakhatási költések felülvizsgálatánál cél, hogy 3-3 százalékos megtakarítást érjenek el.

Az oktatás, állami beruházások vonatkozásában ugyanilyen célt nem fogalmaztak meg a határozatban.

Azzal kapcsolatban, hogy pontosan mely területeket vizsgálhatják majd felül, kiadtak egy munkatervet is, amelyben egy hosszú felsorolás található. Ennek alapján a szociális támogatások területén intézkedések is a felülvizsgálat alá eshetnek, mint például a családi otthonteremtési kedvezmény (csok), családi pótlék, vagy éppen a családosok szja-kedvezménye, illetve a fiatalok szja-mentessége.

A határozatról beszámolva a hvg.hu arra is felhívta a figyelmet, hogy a vizsgálat végrehajtásának elősegítése érdekében egy másik, külön határozatban létrehozták a Közkiadások Felülvizsgálata Munkacsoportot is. Aszerint a határozat szerint ez egy „javaslattevő, véleményező, tanácsadó tevékenységet végző testület” lesz, amelynek irányítói több minisztérium államtitkárai, továbbá az Állami Számvevőszék, a KSH, a Magyar Államkincstár és az MNB tagjai lesznek.