Rossz hírt hozott az államtitkár, miután megkezdődött az aratás a magyar földeken

2023.07.07. 14:37
Már 1,8 millió hektáron zajlik az aratás; az idei termés a tavalyi rendkívül tragikus évinél ugyan jobbnak ígérkezik, a várakozásoktól azonban mennyiségben és hozamban is elmarad – mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten.

Feldman Zsolt az Aratási Koordinációs Bizottság idei első ülését követő sajtótájékoztatón közölte, az árpa háromnegyedét már betakarították és megkezdődött a búza aratása is; az őszi vetésű kalászosok és a repce állapota is kedvező volt az aratás kezdetekor.

Az őszi árpa háromnegyedének betakarítását követően 5,5 tonnás hektáronkénti országos átlaghozam mellett több mint 2 millió tonna őszi árpa várható. Az egymillió hektárnyi búza vetésterületéről pedig nagyjából 5,5 millió tonna termésre számítanak, írja az MTI.

Az aratás munkálatok miatt a mezőgazdasági munkagépek és vontatók nagyobb számban vesznek részt a forgalomban, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra kéri a magyar autósokat, hogy legyenek türelemmel, és csak fokozott óvatossággal előzzenek az utakon.

Az alacsony sebességgel haladó mezőgazdasági gépek, lassú járművek mögött jellemzően feltorlódhat a forgalom, írták. „A NAK felhívja a közúti közlekedésben részt vevők figyelmét, hogy csak akkor kezdjenek előzésbe, ha a manőver biztonságos befejezéséhez szükséges útszakasz jól belátható” – tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a mezőgazdasági munkákra használt lassú járművek maximum 25 kilométer/óra sebességgel, míg a mezőgazdasági vontatók legfeljebb 40 kilométer/óra sebességgel közlekedhetnek. Arra is felhívták a figyelmet, hogy mezőgazdasági járművel minden olyan útszakaszon lehet közlekedni, ahol azt KRESZ-tábla nem tiltja.