A Standard & Poor’s nem változtatott Magyarország besorolásán

2023.07.07. 22:36
Megerősítette Magyarország BBB– besorolását és változatlanul stabil kilátás mellett továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot a Standard & Poor’s. Két hete a Fitch Ratings is hasonló megerősítő döntést hozott. „Mindez azt mutatja, hogy a hitelminősítők változatlanul bíznak a magyar gazdaságban, és értékelik a kormány egyensúlyi mutatókat javító intézkedéseit is” – írta közleményében a Pénzügyminisztérium.

A péntek késő este kiadott értékelésében a Standard & Poor’s kiemelte: a fegyelmezett költségvetési és monetáris politikának köszönhetően az infláció csökkenő tendenciát mutat, és év végére egy számjegyűre mérséklődik, a folyó fizetési mérleg jelentősen javult. Mint írják: számos tényező erősíti a gazdaságot.

Többek között változatlanul erős a munkaerőpiac, amelyre a veszélyes nemzetközi környezet ellenére a magas foglalkoztatottság jellemző, miközben a munkanélküliség még mindig 4 százalék alatt van.

Emellett a mezőgazdaság teljesítménye önmagában 1 százalékos gazdasági növekedést eredményezhet a tavalyi történelmi aszály után, így a magyar gazdaság idén elkerülheti a recessziót.

A fogyasztás várhatóan visszaesik idén, ezt azonban ellensúlyozza az export, emiatt az S&P minimális, 0,1 százalékos GDP-növekedésre számít.

Az elemzésben kitérnek arra is, hogy a jelentős külföldi beruházások már idén érdemben bővítik az exportkapacitásokat, így az S&P szerint idén az export már 4 százalékkal bővülhet. A szakértők kiemelik a kormány elkötelezettségét a költségvetési hiány csökkentését illetően: úgy vélik, a kihívások ellenére idén sikerül 4 százalék alatt tartani a deficitet, és a következő két évben az államadósság is folyamatosan csökken majd.

Az S&P az infláció csökkenésével számol a továbbiakban, de így is 18,1 százalékos átlagos szintet vár 2023-ra.

A hitelminősítő hangsúlyozza: továbbra is arra számít, Magyarország megállapodásra jut Brüsszellel a hazánknak járó európai uniós folyósítások ügyében. Ugyanakkor szerintük Magyarország egyik legfontosabb gazdasági kockázata az uniós források időben történő rendelkezésre állása. 

A szakértők szerint a reformok megvalósítása zajlik, de elismerik, hogy a források végső felszabadítása nagyban függ az uniós politikai hangulattól. Hozzáteszik: az uniós források beáramlása mellett folyamatosan tovább erősödnek majd a külföldi beruházások is.

Az elemzésben emlékeztetnek arra, az infláció a 25 éves csúcsról csökkenésnek indult, és év vége felé egy számjegyű lehet.

Továbbá úgy vélik, a közeljövőben a gazdasági kilátásnak kihívást jelent, hogy a belföldi kereslet 2023-ban az inflációs nyomás miatt zsugorodni fog. Ám szerintük számos tényező alátámasztja, hogy a teljes évet nézve a GDP-mutató nem csökken.

A Pénzügyminisztérium arra is kitér, hogy a három nagy nemzetközi hitelminősítő az elmúlt évtized munkájának köszönhetően mind befektetésre ajánlja Magyarországot, és két osztályzattal magasabb besorolást tartanak érvényben most, mint 10 évvel ezelőtt.