Folyamatos az ellenőrzés a Nagybani Piacon

2023.07.10. 14:25
A Budapesti Nagybani Piac egyes szereplői országhatáron átnyúló számlázási láncolatokon keresztül bonyolítottak le zöldség- és gyümölcskereskedelmi ügyleteket – ismertette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A NAV az elemzésében rámutatott a Budapesti Nagybani Piac egyes szereplőinek országhatáron átnyúló, csalárd számlázási láncolatokon keresztül bonyolított zöldség- és gyümölcskereskedelmi ügyleteire.

A csaló kereskedőknél az elmúlt évek akcióiban közel 2 milliárd forint összegű vagyont zárolt a NAV.

A hivatal tájékoztatása szerint az online számlaadatok, az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszer (eKÁER) adatai, és a határon átnyúló ügyletekről rendelkezésre álló közösségi áfaadatok (VIES) alapján eredményesen szűri ki a NAV az adóelkerülő viselkedésmintát mutató adózókat. A zöldség- és gyümölcskereskedelem már évek óta az ellenőrzések fókuszában van.

A NAV a korábbi ellenőrzési tapasztalatokat, VIES-adatokat és a közel valós idejű eKÁER-adatokat felhasználva elemezte a Budapesti Nagybani Piacra Közösségen belülről érkező zöldség- és gyümölcsszállítmányokat, azok bejelentőit – importőröket, első magyarországi szereplőket – és a kirakodók körét.

Az elemzésük rámutatott arra, hogy a piac területén működő és értékesítő, elsősorban a zöldség- és gyümölcstermékek közösségi beszerzését végző egyes vállalkozások adófizetési kötelezettségüket különböző megtévesztő módszerekkel kerülik ki.

Ilyen például a színlelt értékesítési láncok felépítése, a fizetendő adó be nem vallása, az igen jelentős összegben bevallott befizetendő adó meg nem fizetése vagy a fiktív belföldi beszerzési számlák elszámolása, és fiktív belföldi beszerzési adatok beállítása az áfabevallásba. 

Ezek ellen a NAV 2017 óta több mint 630 különböző típusú ellenőrzést kezdeményezett. Ezeknek mintegy 18 százaléka (több mint 110) utólagos áfaellenőrzés volt.

A Nagybani Piacot a NAV mellett más hatóságok is rendszeresen ellenőrzik. A közös akciókban például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcstermékek származásának nyomon követhetőségét és az áruk fogyaszthatóságát vizsgálja – összegezte a Agroinform.