Az év második felében felpöröghet az ingatlanpiac

2023.07.13. 15:30
Erősödő aktivitásra számít az ingatlanpiacon a második fél évben a Duna House. Javíthatnak ugyanis az ingatlanpiac második félévi számain a városi családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevők előrehozott vásárlásai az ingatlanos cég várakozása szerint.

A Duna House adatai szerint az országos lakásárindex ismét emelkedésnek indult a második negyedévben három negyedév után.

Az előző negyedévi csökkenés után országszerte újból emelkedett a panellakások árindexe, míg a téglaépítésűek esetében keleten további csökkenést, a nyugati országrészben pedig újbóli erősödést mutatnak az adatok.

A csok mellé még biztosan felvehető államilag támogatott hitelek iránti érdeklődés felfokozott lesz a második fél évben

– közölte várakozásait a Duna House csoport nemzetközi pénzügyi közvetítő cége, a Credipass.

Az első félévről elmondták, hogy a hazai ingatlanpiac mintegy 44 ezer adásvétellel zárta az időszakot. Ez időarányosan elmarad a 2023-ra várt éves 90110 ezer tranzakció alsó értékétől is.

Milliós négyzetméterárak

A közleményben ismertették: Budapesten a második negyedévben a XVIII. kerület is csatlakozott azok közé a fővárosi kerületek közé, ahol az új építésű otthonok átlagos négyzetméterára meghaladta az 1 millió forintot, így már 16 budapesti kerületben kértek 1 millió forint feletti négyzetméterárat az új építésű projektek lakásaiért.

A budai II. kerület 2,5 millió forintot meghaladó, új lakásokra vonatkozó négyzetméterárral átvette a legdrágább fővárosi kerület címet az I. kerülettől.

Júniusban a fővárosban a legfőbb vevői motiváció az ingatlanbefektetés volt, míg a vidéki területeken a nagyobb ingatlanba költözés dominált.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy új helyzetet teremt a lakóingatlanok, azon belül is a kertes házak piacán a  lakástámogatási rendszer átalakítása .