Átlépte az észak-koreai demarkációs vonalat egy amerikai katona

2023.07.18. 18:07
Tudatos döntés volt a katonatiszt részéről, hogy átlépte a határt – nyilatkozta a neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő arról, hogy teljesen érthetetlenül egy amerikai katona átlépett Észak-Koreába, ahol természetesen azonnal letartóztatták.

Az észak-koreai hatóságok letartóztattak egy amerikai állampolgárt, aki engedély nélkül lépett át a demarkációs vonalon – írta meg a The Washington Post amerikai napilap a határ biztonságáért felelős ENSZ-szervezet jelentése alapján, amit a Magyar Nemzet szúrt ki.

Az őrizetbe vett amerikai katonáról egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő osztotta meg a részleteket.

A baka „orientációs túrán” vett részt az Észak- és Dél-Koreát elválasztó demilitarizált biztonsági területen. A túra ideje alatt átlépte a demarkációs vonalat, ezt követően azonnal letartóztatták az észak-koreai hatóságok.

Egyelőre nem világos, hogy a katona miért lépett át önszántából a zónán.

Az egyik tisztviselő azt is elmondta, hogy a katona korábban – feltehetően direkt – nem szállt fel az Egyesült Államokba tartó járatra. Így „tudatos döntés volt a katonatiszt részéről, hogy átlépte a határt” – tette hozzá a neve elhallgatását kérő személy.

A biztonsági terület egy 800 méter széles sáv az Észak- és Dél-Koreát elválasztó határon. Itt néznek farkasszemet egymással a két ország katonái.

Donald Trump volt amerikai elnök is itt lépte át Észak-Korea határát 2019-ben. A biztonsági terület a világ egyik legjobban megerősített határa, az ENSZ jelenléte mellett védik.

Mivel Washington és Phenjan között nincs diplomáciai kapcsolat, az Egyesült Államok így képtelen segítséget nyújtani az Észak-Koreában bajba jutott állampolgárainak. A megkeresésekre egyelőre még nem válaszolt az amerikai külügyminisztérium.