Illegális pénzkölcsönzőt bírságolt meg a Magyar Nemzeti Bank

2023.07.21. 12:13
Azonnali hatállyal megtiltotta a budapesti székhelyű Rosby Property Kft.-nek a Magyar Nemzeti Bank, hogy jogosulatlanul pénzkölcsönt nyújtson, emellett 14 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a társaságra.

Az MNB hivatalból indított piacfelügyeleti eljárása feltárta, a Rosby Property nyereség, illetve vagyonszerzési céllal több személy részére kamat kikötése mellett nyújtott kölcsönöket, hozzávetőlegesen egy éven át, összesen több száz millió forint összegben – közölte a jegybank az MTI-vel.

Üzletszerű pénzügyi szolgáltatási – így hitel- és pénzkölcsönnyújtási – tevékenységet kizárólag jegybanki engedéllyel rendelkező pénzügyi intézmény végezhet.

A feltárt jogsértés miatt az MNB 14 millió forint piacfelügyeleti bírságot rótt ki a társaságra.

A vizsgálat szerint a Rosby Property nem rendelkezik a tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel.

Érdemes ellenőrizni a szolgáltatók engedélyeit

A bírság kiszabásakor a jegybank enyhítő körülményként értékelte, hogy a Rosby Property az eljárásnál végig együttműködő volt, és hogy a társaság tevékenysége csekély számú adóst érintett.

A jegybank ismételten felhívta az ügyfelek figyelmét arra, hogy egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt előzetesen mindig ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval – írták.