Tömeges elvándorlás kezdődhet a román építőiparban

2023.07.24. 15:13
Tömeges elvándorlást fog eredményezni a román építőiparban, ha a bukaresti kormány a tervezettnél magasabb költségvetési hiány lefaragása érdekében eltörli az ágazat számára öt éve bevezetett kedvezményeket − figyelmeztet a Graphein topográfiai és tervező cég elemzése.

A tanulmány szerint 10 építőipari vállalkozás közül 9-nek kevesebb mint 10 alkalmazottja van, és ezeket súlyosan destabilizálná egy ilyen intézkedés, mert nem tudnák megakadályozni, hogy a közepes (2-5 éves) munkatapasztalattal rendelkező alkalmazottaikat elszívják a külföldi építőtelepek − írta meg az MTI. 

Bár az utóbbi évben az inflációt és a megélhetési költségek emelkedését esetenként 20 százalékot is elérő béremelésekkel próbálták a munkaadók ellensúlyozni, és a román építőiparban a nettó átlagbér 7000 lej (540 ezer forint) körül van, a munkások több mint 60 százaléka − ha nem is országot, de legalábbis − munkahelyet akar váltani.    

A Graphein elemzése szerint az országban indult infrastrukturális beruházások és a román szakmunkások elvándorlása közepette egyre több építőipari cég munkaerőimporttal próbálkozik. A román kormány ebben az évben 100 ezer Európai Unión kívülről érkező vendégmunkás befogadását engedélyezte, a keretszámot azonban a tanulmány szerzői szerint „újra kell gondolni”, mert a munkaerőigény 40 százalékkal magasabb. 

Romániában 2018-ban vezették be azt a kedvezményt, amely szerint az építőipari alkalmazottak mentesülnek a 10 százalékos egészségügyi járulék és a 10 százalékos jövedelemadó befizetése alól, azóta az építőipari alkalmazottak száma 300 ezerről 450 ezerre nőtt. A román építőipari munkáltatók szövetsége szerint azonban már most több mint 700 ezer román munkavállaló dolgozik nyugat-európai országokban, ahol két hónap alatt annyit keresnek, mint Romániában egy egész év alatt.

Aki külföldre megy dolgozni, két hónap alatt megkeresi egész éves bérét

Az építőipari bruttó minimálbér jelenleg 4000 lej (308 ezer forint) Romániában, amiből − a nyugdíjjárulékok levonása után − 3150 lej nettó (a bruttó 77 százaléka) marad. Ha eltörlik mindkét kedvezményt, csaknem 800 lejjel 2370 lejre csökkenne a minimálbérrel fizetett építőipari munkás nettó fizetése, a bruttó összeg kevesebb mint 58 százalékát kapná meg (mint a többi munkavállaló).    

Romániában a mezőgazdasági munkavállalóknak sem kell fizetniük a 10 százalékos egészségügyi járulékot, a programozók (IT-szektor) a 10 százalékos jövedelemadó befizetése alól kaptak mentességet, ez utóbbi kedvezmény visszavonásának lehetőségét azonban Marcel Ciolacu miniszterelnök nyilvánosan cáfolta.    

Marcel Bolos pénzügyminiszter szerint a különböző ágazatok számára megítélt adókedvezmények évi 75 milliárd lejbe kerülnek az országnak.    

A román pénzügyminisztérium szerint az év első 5 hónapjában a költségvetési hiány elérte a GDP 2,3 százalékát, vagyis csaknem másfélszeres volt a tavaly május végén feljegyzett 1,57 százaléknak, mivel a költségvetési kiadások 17 százalékkal nőttek, míg a bevételek csak 10 százalékkal. A bukaresti kormánypártok most azt tervezik, hogy a minimálbér és a jövedéki adó emelésével, az adókedvezmények csökkentésével és a kedvezményes áfakulcsok kivezetésével próbálják növelni az államháztartás bevételeit.