Úgy viszik a magyarok az értékpapírszámlát, mint a cukrot

B RKL20201026039
2023.07.26. 15:04
Már több mint 800 ezer ügyfél rendelkezik ingyenes értékpapírszámlával a Magyar Államkincstárnál. A lakossági állampapírok fontos szerepet kaphatnak az előttünk álló időszakban.

Rekordmértékben, 140 ezerrel nőtt a Magyar Államkincstárban értékpapírszámlát vezető ügyfelek száma az első 7 hónapban, júliusban már több mint 800 ezren veszik igénybe a díjmentes állampapír-forgalmazási szolgáltatást – közölte kedden a MÁK.

A biztonságos és magas hozamú befektetést keresők körében jelentősen felértékelődött a Magyar Államkincstár mint a legszélesebb állampapír-termékkört értékesítő – írták.

Idén 38 százalékkal nőtt a lakosság állampapírban tartott megtakarítása a Magyar Államkincstárban, júliusra az állomány értéke elérte az 5700 milliárd forintot.

Az ügyfelek közül 480 ezren normál értékpapírszámlával rendelkeznek, további 320 ezer a Start-számlával rendelkező gyermek.

Állampapír-vásárlással és megtakarításokkal kapcsolatos ügyeket országszerte 76 kincstári ügyfélszolgálaton és csaknem 700 postahelyen lehet intézni – tették hozzá. Kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehet ügyfélkapun keresztül online értékpapírszámlát vagy kiemelt kamatozású babakötvényes Start-számlát nyitni.

Az ügyfelek a Magyar Államkincstárnál vezetett értékpapírszámlájukhoz bármikor díjmentesen igényelhetik az online állampapír-forgalmazást biztosító WebKincstár, MobilKincstár vagy TeleKincstár szolgáltatást. Ezek népszerűségét mutatja, hogy az ügyfelek a tranzakciók 70 százalékát itt bonyolítják – tette hozzá a MÁK.

Még nagyobb szerepet kaphat

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt: a lakossági állampapírok fontos szerepet kaphatnak a következő időszakban, hiszen a kormány döntése értelmében a klasszikus megtakarítási formák túlnyomó többségére a 15 százalékos kamatadón felül 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is fizetni kell.

A kormányrendelet nem titkolt célja, hogy a lakossági értékpapírokon keresztül a befektetők a magas kamatokért hitelt nyújtsanak az államnak. A rendelet értelmében az értékpapíralapok, tehát a kötvény-, a részvény- és a vegyes alapok a portfóliójuk legalább 60 százalékát kötelesek értékpapírban tartani, ez jellemzően kisebb arány volt eddig.

(Borítókép: Róka László / MTI)