Százmilliókat kaszáltak Dzsudzsák Balázsék, Szijjártó Péter is feltűnik a háttérben

2023.07.26. 10:08
Több száz millió forintot kaszált egészségügyi cégei eladása révén Dzsudzsák Balázs. A háttérben Szijjártó Péter is feltűnik, a külügyminiszter döntési jogkörrel rendelkezett a tranzakciónál.

Nagyot kaszált Dzsudzsák Balázs köre az általuk alapított egészségügyi cégcsoport értékesítéséből – derült ki a 24.hu közérdekű adatigényléséből. Eszerint Dzsudák és négy társa (köztük menedzsere, Vörösbaranyi József) az általuk 2019-ben alapított Rába Medical Invest Kft.-t és a Rába Medical Center Kft.-t 

370 millió forintért adták el idén tavasszal a győri Széchenyi István Egyetemnek.

A tranzakció azért is tűnhet jó üzletnek Dzsudzsákék számára, mert eddigi működésük során egyik cégből sem tudtak osztalékot kivenni.

A győri egyetem a gyakorlatban egy MR-készülékekkel rendelkező, a győri ETO Parkban található modern magánrendelőt vett meg, amelyben elsősorban ortopéd és balesetsebészeti szakrendelés folyik, míg az egyetemen védőnőket, ápolókat és egészségügyi szervezőket képeznek – mutat rá a 24.hu.

„Egyetemünk az egészségtudományi területen meglévő tapasztalatára, tudására építve részt kíván venni a győri térség egészségügyi szolgáltatásainak biztosításában is, amelyet a jövőben erősíteni szeretnénk olyan korszerű, a világ fejlődését meghatározó technológiákkal, mint a robotizáció, a digitalizáció, az adatelemzés és a mesterséges intelligencia. Ezen törekvéseink részét képezi a nemrégiben megvásárolt két cég, amelyek közül a Rába Medical Invest Kft. egy korszerű MR-berendezéssel rendelkezik, a Rába Medical Center Kft. pedig erre alapozva képalkotó diagnosztikai szolgáltatást nyújt, hozzájárulva a térség lakosságának egészségmegőrzéséhez” – így indokolta az akvizíciót az egyetem vezetése.

A háttérben feltűnik Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a labdarúgó jóbarátja. A tárcavezető az üzletkötés idején tagja volt a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának, amelynek hozzá kell járulni a 25 millió forintot meghaladó cégvásárlásokhoz,

vagyis döntéshozói szerepben volt a tranzakció megtörténtekor.

A tulajdonosváltást követően mindkét cég élére új ügyvezető került: a győri fideszes parlamenti képviselő Simon Róbert Balázs felesége, Simon Róbert Balázsné Nagy Bernadett személyében.