Nem volt pardon, többmilliós bírságot szabott ki a jegybank

2023.07.28. 13:30
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyolcmillió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki egy magánszemélyre bennfentes tőzsdei kereskedelem miatt, a bennfentes információ keletkezésének időpontját tévesen meghatározó tőzsdei cég pedig ötmillió forint felügyeleti bírságot kapott.

A jegybank pénteki közleménye szerint az érintett tőzsdei cég 2020 decemberében bennfentes információként határozta meg és tette közzé, hogy egészségipari nagyberuházást indít.

Az MNB folyamatos felügyeleti tevékenysége keretében megállapította, hogy a kibocsátó a bennfentes információ keletkezésének időpontját tévesen határozta meg, annak valódi dátuma már jóval korábbi, 2020 augusztusa volt. Az MNB a jogsértés miatt a céget 5 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte.

A jegybanki intézkedéssel összefüggésben megindított piacfelügyeleti eljárásban megállapították, hogy az érintett magánszemély szerepelt a kibocsátó által vezetett állandó bennfentesek jegyzékén.

A magánszemély pár nappal a bennfentes információ keletkezését és az arról való tudomásszerzést követően vásárolt a kibocsátó részvényeiből a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT).

Az MNB megállapította, hogy a magánszemély a prémium tőzsdei kategóriájú részvények megvásárlását a bennfentes információ birtokában és felhasználásával hajtotta végre.

A vonatkozó uniós rendelet azonban tiltja a bennfentes információ felhasználásával kötött ügyleteket, amelyek – ahogy ebben az esetben is – bennfentes kereskedelemnek minősülnek.

Az MNB enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a kibocsátó a bennfentes információt nem megfelelő időben azonosította, így nem tájékoztatta időben a természetes személyt arról, hogy bennfentes információ birtokában van.

A magánszemély ugyanakkor saját bevallása szerint is rendelkezik pénz- és tőkepiaci, illetve befektetési ismeretekkel, valamint ismeri a bennfentes információ mibenlétét. Így a kibocsátó mulasztása ellenére is fel kellett volna ismernie, hogy bennfentes információ birtokában hajt végre tőzsdei ügyleteket.

Az MNB határozatában megtiltotta a magánszemélynek a bennfentes kereskedelmet tiltó rendelkezések ismételt megsértését, 8 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki, és feljelentést tesz bennfentes kereskedelem gyanújával, írja az MTI.