Több ezer visszaváltó automatát telepítenek az országban

2023.07.28. 13:34
A fém-, az üveg- és a műanyag italcsomagolások visszaváltására 2024-ben nagyjából 1500 üzlet elé telepítenek automatákat.

A 2024. január elsejétől induló rendszerben az üzletek önként vesznek részt, a Mohu Zrt.-nél a 400 négyzetméteresnél nagyobb eladóterű, főként élelmiszerboltok csatlakozhattak az országos visszaváltó rendszerhez, amiben szükség esetén igényelhettek csomagolóanyag-visszaváltó automatát is.

A regisztráció már lezárult, 1500 szuper- és hipermarket előtt fognak a jövő évtől ilyen automatát telepíteni. A kiírás értelmében 6 literes űrtartalomig lehet ezekbe üveg-, fém- vagy műanyag csomagolású italosdobozokat behelyezni, amiért cserébe az adott boltban levásárolható kuponokat kap az illető – írja a Világgazdaság

A Mohu által kiadott automatákról szóló általános tájékoztató szerint a voucher készpénzzé váltható az adott üzletben vagy az üzletlánc más egységeiben.

Emellett az automata vonalkód-leolvasóján keresztül lehetőség van a pénz utalására a regisztrált ügyfelek bankszámlájára, amennyiben az ügyfél azonosítja magát a telefonos applikációjával. Az automaták lehetőséget kínálnak arra is, hogy a pénzt jótékonysági célra felajánlják egy, az automata kijelzőjén megjelent szervezet számára. 

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség (MNKSZ) elnöke szerint a rendszernek komoly vásárlómegtartó ereje lesz, különösen a környezettudatos rétegek körében.

A visszaváltási rendszer vonzó lesz nemcsak azok számára, akik mielőbb szeretnék beváltani a nekik járó díjat, hanem azok számára is, akik fontosnak tartják az újrahasznosítást.