Tízből négy használt autó Németországból érkezik Magyarországra

2023.07.30. 19:06
A magyar piacon forgalmazott használt autók többsége Németországból érkezik, de Olaszországból is jócskán importálunk.

Tízből négy használt autó Németországból (39,4 százalék) érkezik hazánkba, Olaszország pedig a második 16,8 százalékkal. A carVertical friss kutatása alapján a magyar piacra Franciaországból 7,9 százalékot, Belgiumból 7,5 százalékot, Ausztriából 6,2 százalékot importálunk. 

Az elemzést végző cég szakértője szerint a német használt autókat azért részesítjük előnyben, mert a tulajdonosok jobban vigyáznak a járműveikre, többségében jó állapotban adnak túl rajtuk, emellett az utak állapota is kiváló, az éghajlati adottságok pedig kevésbé amortizálják a gépjárműveket, mint, mondjuk, a skandináv országok zord tele vagy a mediterrán országokban gyakran tapasztalható hőség. Az erős UV-sugárzás miatt a fényezések hamarabb kifakulhatnak, a balti államokban télen a havas utak és azok sózása nagymértékben hozzájárul a rozsdásodáshoz. 

Mint az Autonavigator is írja, nehéz kiszűrni a problémás régiókat, mivel sok kereskedő ferdít az autó előéletével kapcsolatban. Az Európai Unión belül sem kötelező ilyesfajta adatszolgáltatást megosztani a tagállamok között. A carVerticalon ellenőrzött autók 55 százalékát érte korábban kisebb-nagyobb baleset, és 12,7 százalékának hamisított a futásteljesítménye.