Veszélybe került Európa legfontosabb kereskedelmi útvonala

2023.07.31. 18:20
A klímaváltozás és az egyre alacsonyabb átlagos vízszint megnehezíti a hajózást a Rajna folyón, Európa legfontosabb kereskedelmi útvonalán – írja a Bloomberg.

Mint felidézték, a folyó az utóbbi évszázadokban megbízható hajózási útvonalnak bizonyult, és ennek következtében számos ipari óriás jött létre a partjai mentén.

Mindennek most a klímaváltozás véget vethet, ugyanis  egyre gyakrabban fordul elő, hogy a hajók azalacsony vízszintmiatt nem tudnak haladni a folyón, és mindez a vállalkozásoknak komoly költségeket jelent, ha továbbra is megfelelően működtetni akarják az ellátási láncokat.

A Bloomberg szerint most már a nyár végén és ősszel rendszerint nem tudnak árut szállítani a folyón, és ehhez próbálnak igazodni a nagyvállalatok.

A stratégiák eltérnek: van olyan vállalat, ahol a vonatokkal, teherautókkal vagy olyan bárkákkal próbálják helyettesíteni a teherhajókat, amelyek a sekély vízben is képesek haladni. Van, ahol a termelést próbálják meg áthelyezni máshova, előre megpróbálnak nyersanyagot felhalmozni, vagy jóval kevesebb árut pakolnak a teherhajókra, hogy ne legyen baj. 

„Amit ma még kivételes esetként tapasztalunk, az a jövőben a norma lesz. Ezáltal több nehézséggel kell majd szembenéznünk” – mondta Christoph Heinzelmann, a német Szövetségi Vízmérnöki intézet (BAW) vezetője. A Bloomberg szerint

összesen nagyjából 90 milliárd euróba kerülne az, hogy a 8900 hajóból álló rajnai flottát átalakítva folytatni lehessen a szállítást az elsekélyesedő folyón.

És ez még nem a teljes költség lenne, ugyanis a német kormányzat további lépésekre (pl. a Rajna mérnöki szabályozására) kényszerülhetne azért, hogy továbbra is tudjanak szállítani a folyón.

A helyzeten nem segít az sem, hogy a mostani német kormánykoalíció három pártja közt sincs egyetértés a Rajna-politikában: a szabaddemokratákat leginkább az üzleti, gazdasági szempontok érdeklik, miközben a zöldek a környezeti szempontoknak rendelnének alá mindent a folyó szabályozásával kapcsolatban. 

A Rajna szintje már az előző nyáron is rendkívül alacsonyra süllyedt. A problémával azonban nemcsak a németek, hanem más országok is küzdenek.