Itt a forint ereje: megtörtént a fordulat az ipari áraknál

2023.07.31. 09:02
Az ipari termelői árak az idei év júniusában az egy évvel korábbihoz képest 6,4 százalékkal emelkedtek, viszont az előző hónaphoz viszonyítva 1,3 százalékkal csökkentek – tájékoztatott erről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Júniusban az ipari termelői árak átlagosan 6,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 29,8 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 5,0 százalékkal mérséklődtek.

A KSH tájékoztatása szerint a nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az – alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő – energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbiakat, miközben az exportértékesítési árai már csökkentek.

Az ipari termelői árak alakulásában az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése, továbbá a forint euróval szembeni erősödése is szerepet játszott.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,4, az exportértékesítésiek 0,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,3 százalékkal mérséklődtek.

Elképesztő az energiaipari drágulás

Júniusban az előző évhez képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 29,8 százalékkal nőttek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 5,0, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 87,7 százalékos volt a drágulás.

Az élelmiszeripar értékesítési árai 19,4 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 38,1, a beruházási javakat gyártókban 5,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 18,7 százalékkal emelkedtek az árak. Az ipari exportértékesítési árak 5,0 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 0,3, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 37,9 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Az idei egész évet figyelembe véve a belföldi értékesítés árai 45,6, az exportértékesítéséi 7,0 százalékkal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 19,6 százalékkal emelkedtek, az előző év azonos időszakához képest – összegezte a KSH.