Újra fellendült a romániai repülőterek utasforgalma

2023.08.01. 15:05
Egy román gazdasági portál kedden közölte, több mint 11,3 millió utas használta a romániai repülőtereket az első fél évben, ami 26 százalékos növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest, és 5,4 százalékkal meghaladja a világjárvány előtti év, 2019 első hat hónapjában regisztrált utasszámot is.

A forgalom több mint felét a bukaresti Henri Coanda nemzetközi repülőtér bonyolította le, ahol 6,791 millió utas fordult meg, túlnyomó többségük (93 százalék) külföldi, míg 454 ezer utas belföldi járatokat vett igénybe.

A második legforgalmasabb repülőtér a kolozsvári volt az első fél évben 1,148 millió utassal, majd Jászvásár, ahol egymillió utas fordult meg, a harmadik pedig Temesvár 620 ezer utassal.

A romániai repülőtereket elsősorban külföldi utak lebonyolítására használták az utasok, ezek aránya többnyire nem haladta meg a tíz százalékot, egyetlen kivétellel. A temesvári repülőteret ugyanis az utasok csaknem egynegyede belföldi utazásra vette igénybe.

Románia 17 nemzetközi repülőtere közül tíz az erdélyi, bánsági és partiumi országrészben működik, ám ezek együttesen az utasforgalom kevesebb mint negyedét, mindössze 23 százalékát bonyolítják le.

A romániai repülőtereken több mint 110 ezer le- és felszállást bonyolítottak le, és mintegy 18 ezer tonna árut mozgattak az első fél évben.