Adósságba is verhetik magukat a nők, hogy kielégítsék utazási vágyaikat

2023.08.02. 16:31
A nők több mint kétszer annyian választanak külföldi úti célt, mint a férfiak, akár személyi hitel terhére is – derült ki a Provident kutatásából. A felmérés rávilágított a nemek közti fő különbségekre a nyaralási szokásokban, és arra is, hogy mennyit költenek nyári üdülésre a magyarok.

A Provident Pénzügyi Zrt. saját ügyfelei körében végzett felmérést több mint 300 résztvevővel, melyben a nyaralási szokásokat vizsgálta.

A megkérdezettek közel 60 százaléka válaszolta azt, hogy szokott nyaralni és majd kétharmaduk finanszírozza a nyári kikapcsolódást teljes mértékben önerőből. Úti célként a válaszadók több mint fele belföldet jelölte meg, de a nyaralók mintegy 20 százaléka valamilyen külföldi utat is tervez.

A válaszoló nők több mint kétszer annyian választanak külföldi úti célt, mint a férfiak, akár személyi hitel terhére is

– derült ki a kutatásból.

A felmérésben rávilágítottak, hogy a férfiak alig 3 százaléka vesz fel hitelt nyaralási céllal, ez egyezik a nők hitelfelvételi szokásaival is, ám ha figyelembe vesszük a rokonoktól kért kölcsönt is, akkor ez a nők esetében már 6 százalék.

Nyaralni mennek a magyarok, röpködnek a százezrek

A rendszeresen kikapcsolódók több mint egyharmada úgy kalkulál, hogy az idén többet fog költeni a nyári vakációra, mint tavaly. Ennek fényében különösen érdekes adat, hogy ilyen magas az önfinanszírozásból megvalósuló üdülések aránya.

A nyaralók 45 százaléka, főként a kisebb településen élők 100–200 ezer forint körüli összeget szán erre a célra, és túlnyomó részt belföldi úti célt tervez

– mutattak rá a kutatásban, amelyből az is kiderült, hogy a rendszeresen kikapcsolódó válaszadók 22 százaléka 200400 ezer forint közötti összeget költ üdülésre, 10 százalékuk 400500 ezer forint között, 6 százalékuk félmillió forint fölött. A nagyobb összegből gazdálkodókat főleg a megyei jogú városok vagy a főváros adja.