Betiltották Kínában a kriptovalutákat, mégis közel százmilliárd dollár értékben kereskednek velük

2023.08.03. 10:04
Kína a kriptopénzek negyedik legnagyobb kereskedője a világon, annak ellenére, hogy mindez teljesen illegális.

A Binance, a világ legnagyobb kriptotőzsdéje el akarta hagyni Kínát, amikor az ország 2021-ben illegálissá tette a kriptopénz-kereskedelmet.

Közel két évvel később a felhasználók egyetlen hónap alatt 90 milliárd dollár (32 ezer milliárd forint) értékben kereskedtek kriptopénzzel kapcsolatos eszközökkel Kínában a The Wall Street Journal által megtekintett belső adatok, valamint jelenlegi és korábbi alkalmazottak szerint. A tranzakciók révén Kína messze a Binance legnagyobb piacává vált, a világméretű forgalom 20 százalékát tette ki, ha nem számítjuk a nagyon nagy kereskedők által végzett tranzakciókat.

A tiltás ellenére a tőzsde nyomozói csapata szorosan együttműködik a kínai bűnüldöző szervekkel, hogy a több mint 900 ezer aktív felhasználó között az országban potenciális bűncselekményeket fedezzenek fel.

Kína 2021-ben kiszélesítette az iparágra vonatkozó szigorítását, és illegálisnak nyilvánított minden kriptovalutával kapcsolatos tranzakciót. Az indoklás szerint a cél a nemzetbiztonság megóvása és a társadalmi stabilitás fenntartása volt.

Úgy tűnik, hogy a kínai tisztviselők puhán kezelik a mindenre kiterjedő tilalom végrehajtását. 

A kínai kriptopénzpiac továbbra is erős, egészséges tranzakciós volumennel mind a központosított, mind a decentralizált szolgáltatásokban

− mondta Kim Grauer, a Chainalysis kriptokutató cég kutatási igazgatója. A 2021-es tilalom utáni kezdeti visszaesés ellenére az ország a Chainalysis szerint a negyedik legnagyobb kriptokereskedési piac a világon.