Fertőzők lehetnek a külföldi koktélparadicsomok

2023.08.03. 12:51
Sok európai országban okozott ételmérgezést a koktélparadicsomokon felfedezett antibiotikum-rezisztens szalmonellafertőzés. A legtöbb ehhez köthető eset Németországban és Franciaországban, de Ausztriában is találtak fertőzött terméket. A Nébih közlése szerint a magyar paradicsomok és Magyarország nem érintett.

A Salmonella Senftenberg elnevezésű kórokozót először 2022. augusztus 17-én Franciaországban egy koktélparadicsomot tartalmazó vegyes salátában mutatták ki. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ azóta 11 európai országban észlelte az ételmérgezést okozó antibiotikum-rezisztens baktériumot. Az elmúlt évben közel száz ehhez köthető eset volt, a bejelentések szerint 69 százalékban nőknél okozott megbetegedést, egy ember belehalt a fertőzésbe.

Az ECDC jelentése szerint 2023. július 12-ig Németországban 26, Franciaországban 16, Finnországban 12, Svédországban 11, Ausztriában és Hollandiában öt-öt, Csehországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban négy-négy, Észtországban, Írországban és Norvégiában egy-egy ilyen esetet találtak, de az Egyesült Államokban is volt két ilyen megbetegedés. 

A fertőzés forrását egyelőre az európai hatóság nem tudta megállapítani, de valószínűsítik, hogy marokkói, holland és spanyol termelőktől származó fertőzött koktélparadicsomok kerültek a felsorolt érintett országok piacára. Azt gyanítják, hogy a zöldségre mosás közben vagy a földek öntözésekor kerülhetett a kórokozó – írja a Life.hu.

Magyarország nem érintett

A lap megkereste a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih) azzal kapcsolatban, hogy Magyarország mennyire érintett az ügyben. 

Magyarországon eddig zöldségből származó törzset nem mutattak ki. A jelen ügy kapcsán egyelőre nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy valóban paradicsom okozta a fertőzést

– közölte a magyar hatóság, amely javasolja a zöldségek és gyümölcsök alapos mosását fogyasztás előtt, mely jelentős mértékben csökkenti a szalmonellózis kockázatát. Kiemelték, hogy a Salmonella Senftenberg Európában is előfordul, de ritka betegségnek számít: 2020-ban 36, 2021-ben pedig 75 esetet jelentettek az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC).

A szalmonella az egyik leggyakoribb ételmérgezést okozó baktérium, főként tojásban és csirkében fordul elő, illetve egyéb élelmiszerre is rákerülhet, de hőkezelés hatására elpusztul. A fertőzést követően 1-2 napon belül jelentkezhetnek a gyomor-bél rendszeri tünetek, amit fejfájás és láz kísérhet, általában gyógyszer nélkül spontán gyógyul. A megbetegedés a kisgyermekekre, idősekre, legyengült szervezetűekre lehet veszélyes, utóbbi esetben szokták antibiotikummal kezelni a szalmonellózist, ami az említett szerotípusnál hatástalan.