200-300 ezer új vendégmunkás érkezhet Magyarországra

2023.08.05. 06:13
Akkora a munkaerőhiány Magyarországon, hogy már a szakképzett munkakörökbe is vendégmunkásokat kell toborozni – mondta Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője a Világgazdaságnak.

Korábban több alkalommal is írtunk már arról, hogy a Fülöp-szigetekről kell például az újonnan épülő akkumulátorgyárakba munkaerőt toborozni, sőt már buszsofőröket is toboroznak az országból.

A Fülöp-szigetekről, Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból toboroznak legnagyobb számban a kölcsönzővállalatok vendégmunkásokat.

Gőzerővel zajlik a toborzás, eddig 25 kölcsönzőcég szerzett minősítést, hogy egyszerűsített eljárással vendégmunkásokat hozzon Magyarországra

– mondta a Világgazdaságnak Karácsony Zoltán, a HR Portal álláspiaci szakértője.

Emellett a szakértő megjegyezte, folyamatosan bővül a megrendelők köre, már nemcsak gyártó-, hanem szolgáltatócégek is alkalmaznának vendégmunkásokat. Példaként hozta fel erre, hogy már a szállodák takarítására is így keresnek munkaerőt.

Emellett az is kiderült, hogy Magyarországon nagyjából félmillió új munkahely jöhet létre a következő években, és ez a jelenlegi munkaerőpiaci helyzet mellett

legalább 200-300 ezer vendégmunkás bevonását indokolja a mostani, 100 ezer körüli létszám felett. 

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint emiatt a jövőben már nem a szomszédos országokból érkezik a vendégmunkások döntő többsége.

Első számú cél a Fülöp-szigetek, de ez nem kizárólagos

Karácsony Zoltán elmondása szerint jelenleg az első számú célország a Fülöp-szigetek, de Vietnámból, Indonéziából, Mongóliából és Kirgizisztánból is toboroznak nagyobb számban munkásokat.

A dolgozók többsége betanított munkára érkezik, de már egyre többen keresnek szakmunkákra is vendégmunkásokat.

Így például hegesztő, teherautó-sofőr, targoncás pozícióba is keresnek munkaerőt külföldről.