Reagáltak a biztosítók a hétvégi pokoli időjárásra

2023.08.07. 17:18
Az elmúlt hetek extrém időjárása miatt milliárdos nagyságrendű károkra számítanak a biztosítók – közölte hétfőn a Groupama és az Allianz.

Az első augusztusi hétvége viharai az előbbi hetekéhez képest is pusztítóbbnak bizonyultak, már hétfő délig csaknem 2500 bejelentés érkezett a Groupama Biztosítóhoz. A kárbejelentések alapján a hétvége viharai, felhőszakadásai különösen Budapestet, illetve Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyéket érintették legsúlyosabban.

A lakásbiztosítási bejelentések túlnyomó többsége beázások miatt érkezett, az özönvízszerű esőzések pincéket árasztottak el, vagy a tetőkön keresztül okoztak beázásokat a lakóingatlanokban

– írta a Groupama. A biztosítótársaság arra számít, hogy a hétvégi viharok miatti kárbejelentések száma a következő napokban tovább nő, elérheti az öt-hatezret is.

Óriási mértékű kár keletkezett

A Groupama Biztosító közleményében arra is kitért, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan érkeznek a bejelentések az extrém időjárás okozta károkkal kapcsolatban: június vége óta közel 10 ezer lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a társasághoz, ezekkel kapcsolatban a kifizetések meghaladják az 1 milliárd forintot.

a nyári viharokkal kapcsolatos kárbejelentések várhatóan meghaladják majd a 16 ezret, kárértékük pedig a kétmilliárd forintot.

Az Allianz Hungária Zrt.-hez hétfőn délután 2 óráig több mint 2200 kárbejelentés érkezett a hétvégi viharos időjáráshoz kapcsolódóan, többnyire vihar és villámcsapás másodlagos hatása miatt. A leginkább érintett területek Budapest és környéke, valamint Északkelet-Magyarország. A károk értéke előzetes becslés szerint közel 250 millió forint. A következő napokban a biztosító további kárbejelentésekre számít. A nagy mennyiségű kárbejelentés és a további esőzések a kárrendezés elhúzódását eredményezhetik, éppen ezért az Allianz azt javasolja ügyfeleinek, éljenek az online kárbejelentés lehetőségével.

Az Alfa Biztosító vasárnap délután azt közölte, csaknem kétezer kárbejelentés érkezett augusztus első napjaiban a társasághoz, és még legalább 5700 további esetre számítanak. Becslésük szerint a teljes kárérték elérheti a 650 millió forintot. Hozzátették: a július utolsó három hetét végigkísérő viharok, kisebb-nagyobb jégverések 7 ezer kárbejelentést eredményeztek. A várható összes kár július 10. és augusztus 5. között elérheti a 730 millió forintot – összegezte az MTI.

Korántsem biztos a kártérítés

Ahogy azt vasárnap megírtuk, a péntek éjjeli, a fővárosban és az agglomerációban armageddonhoz hasonló viharkárt követően a tűzoltók után hétfőtől a biztosítók veszik át a szerepet – várhatóan többmilliárdos nagyságrendben érkeznek majd kárbejelentések a társaságokhoz még akkor is, ha a mostani heves zivatar ezúttal nem párosult tetőket megbontó heves széllökésekkel.

A biztosítók ezúttal is megerősített kárrendezési kapacitással várják a panaszbejelentéseket, amelyek megtételére a kár bekövetkeztét követő 2 napon belül van lehetősége a biztosítottaknak. Például a napokban Aegonról Alfa Biztosító névre váltó piacvezető biztosító összes, e-kapcsolattartásra bejelentkezett ügyfele szombaton e-mail-üzenetet kapott, amely révén még egyszerűbben tehetik meg kárbejelentéseiket. 

Az éghajlatváltozás menthetetlenül itt van, s ennek egyik legkomolyabb jele, hogy a biztosítói károk csúcsidőszaka Magyarországon egyre inkább a nyári hónapokra, a „viharszezonra” esik. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái jól mutatják, hogy az elmúlt 7 évben a nyári tűz- és elemikár-bejelentéseken belül a III. negyedév folyamatosan felülreprezentált.

A „LEGOLCSÓBBAN” 2016 NYARÁT ÚSZTÁK MEG A BIZTOSÍTÓK.

Akkor az ezen a jogcímen kifizetett, bruttó 14,3 milliárd forintnyi kár a teljes éves kárösszeg 29 százaléka volt. 2018-ban ugyanakkor a 22,9 milliárdos nyári károk az éves kárkifizetés közel 43 százalékát adták. 2021-ben szintén a III. negyedév szállította minden idők legkomolyabb kárkifizetését: ekkor három hónap alatt alatt 32,2 milliárd forintot fizettek tűz- és elemi kárra a biztosítók. Tavaly ugyanakkor már tavasszal csúcsra jártak a viharok, és ősszel is akadtak gondok, így a 27,6 milliárd forintos nyári számla még éven belül sem számított a legmagasabb összegnek.

Nem mindenre fizetnek

Érdemes tudni, hogy a lakásbiztosítási fedezetek nem, vagy csak korlátozottan térítik a föld alatt lévő helyiségekben – pincékben – lévő vagyontárgyakban keletkezett károkat. Miután a csapadékvíz lefelé keresi az utat, a pincék elárasztása egy-egy heves eső nyomán sokkal gyakoribb, épp ezért a biztosító is elvárja, hogy a tulajdonosok a kármegelőzés kapcsán lépéseket tegyenek.

Az elöntött pincékben lévő vagyontárgyakat így csak abban az esetben téríti a lakásbiztosítás, ha azokat – biztosítótól függően – a talajszinttől legalább 15-30 centiméter magasságban helyezték el.

KÜLÖN KÉRDÉS A NYITVA HAGYOTT ABLAKOK ÜGYE.

Alapesetben a biztosító nem téríti meg a nyitva maradt ablakoknak felróható károkat, ám ez inkább a magukra hagyott lakásokban keletkezett károkra és nem arra vonatkozik, amikor este a kánikulában nyitva hagyjuk az ablakot alvás idejére, és mire felébredünk, az ablakon befolyó víz károkat okoz.

Ugyancsak sokakat meglep, hogy a helyiségen belüli légáramlás/huzat miatt keletkezett károkat szintén nem biztos, hogy megtéríti a biztosító.