Egyre kevesebben tartoznak a középosztályhoz Németországban

2023.08.08. 06:28
Vékonyodott a középosztály Németországban a 2007–2019-es időszakban – derült ki egy müncheni gazdaságkutató intézet elemzéséből.

Az ifo müncheni gazdaságkutató intézet adatai szerint míg 2007-ben a németországi lakosság 65 százaléka tartozott a középosztályhoz, 2019-ben 63 százalék volt ez az arány. A csökkenés oka, hogy a társadalmi felemelkedés és lesüllyedés révén a középosztály felső és alsó pereme is zsugorodik.

A csökkenés mértéke önmagában csekélynek tűnik, európai összehasonlításban mégis jelentős

– emelte ki több hírportál. Florian Dorn, az ifo kutatója, rámutatott, hogy Németország 2007-ben a 65 százalékot kitevő középosztályával a 9. helyen, vagyis az első harmadban állt az európai rangsorban,

2019-ben viszont a 63 százalékos arány már csak a 14. helyet, a középmezőnyt jelentette.

A bajor tartományi kormányt alkotó koalíció nagyobbik pártjához, a Keresztényszociális Unióhoz (CSU) közel álló Hanns Seidel Alapítvány megbízásából végzett kutatás azt is kimutatta, hogy több német sorolja magát a középosztályhoz, mint ahányan valóban ehhez a réteghez tartoznak. A lakosság mintegy 80 százaléka, négyötöde érzi úgy, középosztályi státusszal rendelkezik, a statisztikai adatok alapján viszont 2019-ben a lakosság szűk kétharmadát lehetett ide sorolni.

Az infláció Németországot se kíméli

A vizsgálatban a legfejlettebb országokat összefogó Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) módszertanát alkalmazták, miszerint a középosztályhoz tartozás feltétele a középjövedelem legkevesebb 75 százalékának, legfeljebb 200 százalékának megfelelő jövedelem.

Ez 2019-ben egyszemélyes háztartás esetén nettó 17 475 és 46 600 euró közötti összeget, két szülőből és két gyermekből álló háztartás esetén 36 698–97 860 euró közötti összeget jelentett.

Az ifo nem közölt becslést arról, miként alakulhatott a középosztály mérete 2019 óta, vagyis a koronavírus-világjárvánnyal kezdődött gazdasági nehézségek hatására. A szövetségi kormány egy sor támogatási programot indított, de az utóbbi időszakot jellemző magas infláció miatt így is sokan kényszerültek fogyasztásuk visszafogására – összegezte az MTI.