Fekete-Győr András kiakadt Nagy Mártonra

2023.08.10. 16:19
27 milliárd forintnyi magyar adófizetői pénz ragadt benn az orosz kémbankban – fogalmazott csütörtökön Facebook-posztjában Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője. A képviselő arra is kitért, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy kérdésre volt hajlandó válaszolni az „orosz kémbankkal” kapcsolatban.

Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője közérdekű adatigényléssel fordult Nagy Márton miniszterhez az „orosz kémbankkal” kapcsolatban. Fekete-Győr arra volt kíváncsi, hogyan szerzett Magyarország részesedést a bankban, hogyan változott ennek piaci értéke a háború kirobbanása óta, mekkora volt Magyarország tényleges részesedése a bankban a kilépéskor, és milyen kiadásokkal jár hazánk számára az bankból való kilépés.

A miniszter válaszáról Fekete-Győr a Facebookon számolt be.

A gazdaságfejlesztési miniszter egy kérdésre volt hajlandó válaszolni, a többi esetben nemzetközi szerződésre hivatkozva megtagadta a válaszadást. Azonban ebből is kiderült, a magyar részesedés a kilépéskor 73 millió 757 ezer euró volt, mely 25,27 százalékos részaránynak felel meg. Ez valószínűleg azt jelenti, mintegy 27 milliárd forintnyi magyar adófizetői pénz ragadt benn az orosz kémbankban

– írja bejegyzésében a Momentum politikusa, aki szerint a magyar kormány súlyos hibát követett el, hogy egyáltalán belépett az egykori budapesti KGB-főnök fia által vezetett intézménybe.

A képviselő azt elmondta, hogy panaszt nyújt be annak érdekében, hogy a további kérdéseire is feleljen Nagy Márton.

Majd végezetül hozzátette: „teljesen világos, a magyar kémbanktagságon csak veszítettünk: a tagság nemcsak hazánk elszigetelődéséhez járult hozzá, de milliárdokat vett ki az adófizetők zsebéből is” – összegezte az MTI.