Európában még mindig mi fizetjük a legkevesebb rezsit

2023.08.12. 17:08
Európai viszonylatban még az átlagfogyasztást túllépő, piaci árat fizetők rezsije sem számít magasnak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint.

A MEKH 2022 ősze óta közzéteszi, hogy milyen átlagárat kell fizetniük azoknak a fogyasztóknak, akik a kormány által meghatározott átlagfogyasztást 20 százalékkal túllépik. Mint ismert, 2022. augusztus 1-jétől az átlag feletti fogyasztásnál a fogyasztóknak piaci árat kell fizetniük – hívta fel a figyelmet a VG.

Azok a magyarországi háztartások, amelyek júliusban ötödével több áramot használtak az átlagos fogyasztásként meghatározottnál, euróban számolva átlagosan 15 százalékkal magasabb egységárat fizettek, mint az átlagmennyiségen belül maradók. A gázfelhasználást ugyanennyivel túllépők pedig átlagosan kétszer annyit fizetnek, mint azelőtt.

Ugyanakkor még ez az áramegységár is alacsonyabb volt minden más uniós országéhoz képest. 

A 15 százalékos, illetve kétszeres tarifanövekedés kizárólag a 20 százalékkal történő mennyiségi túllépés esetén érvényes. Ennél kisebb, illetve nagyobb túllépés esetén más-más mértékben változik a lakossági gáz, illetve áram átlagára.