Elképesztő adatokat publikáltak az oroszok, hatástalanok a szankciók

2023.08.14. 10:24
Nőtt az orosz GDP a második negyedévben éves szinten az első negyedévi csökkenés után – összegezte az orosz statisztikai hivatal.

Az orosz statisztikai hivatal nem végleges adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 4,9 százalékkal nőtt a második negyedévben éves összevetésben, miután az első negyedévben 1,8 százalékkal csökkent. 

A június végével záródott három hónapban a termelés egyebek között a feldolgozóiparban 11,3 százalékkal, az építőiparban 9,8 százalékkal, a kiskereskedelemben 9 százalékkal, a mezőgazdaságban 2,9 százalékkal, a bányászatban 1,1 százalékkal nőtt. A gazdaságfejlesztési minisztérium némileg kisebb, 4,6 százalékos éves szintű gazdasági növekedést becsült a második negyedévre.

Szakértők az idei évre 2,1 százalékos orosz GDP-növekedéssel számolnak.

A jegybank júliusban 0,5–2,0 százalékról 1,5–2,5 százalékra emelte az idei orosz gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését. A gazdaságfejlesztési minisztérium legutóbbi, áprilisban ismertetett előrejelzése szerint az idén 1,2 százalékkal bővül a gazdaság, de azóta az orosz államfő, a kormányfő és a gazdaságfejlesztési minisztérium vezetője is arról beszélt, hogy a növekedés meghaladhatja a 2 százalékot. A gazdaságfejlesztési minisztérium augusztus végén frissíti előrejelzését – összegezte az MTI.

Rosszabbak a számok az eurózónában

Júliusban tovább csökkent az éves infláció az eurózónában, ráadásul ezzel párhuzamosan a GDP meglepetésszerűen növekedett – derült ki az Eurostat adataiból. Az előzetes várakozásoknak megfelelően júliusban 5,3 százalékra mérséklődött az éves infláció az eurózónában. Az Eurostat adatai szerint a húsz országot tömörítő közös blokkban a maginfláció – ez az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazza – változatlanul 5,5 százalék volt. Az infláció havi szinten 0,1 százalékkal csökkent az előző havi adatokhoz viszonyítva. Az adatokhoz fontos hozzátenni, hogy:

A GDP (BRUTTÓ HAZAI TERMÉK) A ZÓNÁBAN A MÁSODIK NEGYEDÉVBEN 0,3 SZÁZALÉKKAL BŐVÜLT AZ ELŐZŐ NEGYEDÉVHEZ KÉPEST.

Tehát a dezinfláció növekedéssel párosul. Éves szinten 0,6 százalékos a növekedés. Ám némi problémát okoz, hogy az adatok a múlt héten a kilencedik egymást követő, az Európai Központi Bank által végrehajtott kamatemelést követően érkeztek. A Financial Times beszámolója szerint ezek az adatok az euróövezeti gazdaság puha landolásának reményét erősítik.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM

NÖVEKEDÉSRŐL ÉS EGYENSÚLYRÓL

Legyen ott ön is!