Szabadesésben az építőipar, kíméletlen adatok érkeztek

2023.08.15. 08:52
Idén júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok közül az épületek építésének termelése 7,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal visszaesett. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 1,4 százalékkal kisebb volt a májusinál. A II. negyedévben az építőipar termelői árai 17,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva – tájékoztatott a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idei év júniusában az előző év azonos hónapjához képest a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult, az épületeké 7,5 százalékkal nőtt, az egyéb építményeké 20,5 százalékkal csökkent. Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 8,1 százalékkal nagyobb, az egyéb építmények építésében 24,6 százalékkal kisebb volt a termelés. A speciális szaképítés termelése 0,7 százalékkal bővült.

Ugyanakkor a megkötött új szerződések volumene 16,7 százalékkal nőtt.

Ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 40,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 14,4 százalékkal visszaesett a tavalyi év júniusi bázishoz képest. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 26,1, ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 2,0, az egyéb építményekre vonatkozóké pedig 40,9 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál.

Az év első hat hónapjában az előző év azonos időszakához képest az építőipari termelés 7,0 százalékkal csökkent.

Az építőipar ágazatain belül a II. negyedévében a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben emelkedtek leginkább az építőipari termelői árak (17,9 százalék), miközben az épületek építése, illetve az egyéb építmények építése vonatkozásában 16,6 és 16,8 százalékos volt a növekedés a tavalyi év azonos időszakához mérten. Az áremelkedést elsősorban a költségek növekedése, ezen belül a munkabérek emelkedése és egyes építőanyagok drágulása okozta. Az építőipar árai 1,6  százalékkal magasabbak voltak az előző negyedévinél.

Szükség lenne az uniós pénzcsapokra

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető elemzője úgy értékelte az adatokat, hogy az építőipar teljesítménye júniusban a várakozásoknak megfelelően alakult: úgy havi, mint éves összehasonlításban kismértékben csökkent a termelés (3,8, illetve 1,4 százalék).

A termelés visszaesésének hátterében továbbra is az alacsony kereslet áll.

Ezt az uniós források visszatartása, az állami és önkormányzati beruházások elhalasztása és a magas kamatkörnyezet eredményezi – emelte ki. Ennek megfelelően a második negyedévben az építőipar a gazdasági teljesítményt lefelé húzhatta. Ugyanakkor a két építményfőcsoport teljesítménye eltérően alakult: míg a főleg állami beruházások által dominált egyéb építményeknél (például utak, hidak) jelentős, 20,5 százalékos visszaesés történt, az épületeknél 7,5 százalékos növekedést mért a KSH – márpedig bővülést ez utóbbi építménycsoportnál sem láttunk még idén.

Ez azt jelenti, hogy a vállalati beruházások lassan és fokozatosan elindulnak, ezt pedig a monetáris kondíciók normalizálódása is segíti. Ugyanerre utal a rendelésállomány alakulása is: bár a teljes rendelésállomány jelentősen, 26,1 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, az új rendelések volumene 16,7 százalékkal emelkedett.

Regős Gábor szerint mindkét esetben az épületeknél látszik kedvezőbb változás: a szerződésállománynál itt csak 2,0 százalékos a visszaesés, míg az épületekre vonatkozó új szerződések volumene 40,1 százalékkal nőtt az egyéb építményekre vonatkozó új szerződések volumenének 14,4 százalékos csökkenése mellett.

Az építőipari teljesítmény növekedéséhez szükséges, hogy az Európai Unió átutalja a hazánknak járó forrásokat.

Az alacsony kereslet ellenére az építőipar termelői árai nem csökkennek, a magas árak pedig tovább mérséklik a keresletet. Megállapítható ugyanakkor, hogy bár az éves áremelkedés még továbbra is jelentős (17,2 százalék a második negyedévben), negyedéves alapon már a korábbi 4-5 százalékos vagy ennél is magasabb ütemnél csak mérsékeltebben, 1,6 százalékkal növekedtek az árak.