Váratlan lépés érkezett a kínai központi banktól

2023.08.15. 11:56
A kínai jegybank váratlanul kamatot csökkentett kedden, három hónapon belül másodszor, hogy a monetáris lazítással lökést adjon a lassuló gazdaságnak.

A legfrissebb kínai adatok rávilágítottak arra, hogy a gazdaságra több oldalról is nyomás nehezedik. Ez pedig arra késztette Pekinget, hogy csökkentse az irányadó kamatlábakat a gazdaság élénkítése érdekében, de elemzők szerint a növekedés élénkítéséhez további támogatásokra lenne szükség.

Így a kínai központi bank váratlanul, három hónapon belül másodszor is csökkentette az irányadó kamatlábakat.

A kínai központi bank 15 bázisponttal, 2,5 százalékra csökkentette a középlejáratú hitelkeret (MLF), a pénzintézeteknek nyújtott egyéves lejáratú hitelek kamatát. A kínai statisztikai hivatal keddi adatai szerint a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és a beruházások a vártnál lassabban növekedtek, ami azt jelzi, hogy a világ második legnagyobb gazdaságának üzleti és fogyasztási motorjai jelentősen alulteljesít.

Nem most lazítottak először

A keddi döntés megnyitotta az utat az 1 és 5 éves hitelek referenciakamatának (Loan Prime Rate/LPR) csökkentése előtt. Az egyéves LPR szolgál iránymutatásként a többi bank számára az új és kinnlevő hitelkamatok meghatározásában, míg az ötéveseké a jelzáloghitelek kamatait irányozza elő. Az LPR havi rögzítése jövő hétfőn esedékes.

Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul. A jegybank júniusban csökkentette az LPR-t 3,65 százalékról 3,55 százalékra, hogy támogassa a gazdaságot, de azóta egyre gyengébbek a makroadatok – összegezte az MTI a Reuters alapján.