Az elemzőket is meglepték a számok Nagy-Britanniában

2023.08.15. 18:39
A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden közölte, a stagnálást váró elemzői várakozások helyett nőtt a munkanélküliségi ráta, a prémiumok nélkül számított átlagbérek növekedési üteme pedig rekordmagas szintre jutott Nagy-Britanniában az április és június közötti három hónapos időszakban.

A brit statisztikai hivatal (ONS) keddi jelentése szerint a munkanélküliségi ráta a vizsgált három hónapban 4,2 százalékra nőtt az előző három hónapban mért és az elemzők által várt 4,0 százalék után.

A vizsgált időszakban 66 ezerrel csökkent a munkában állók száma, szemben a 75 ezres bővülést váró elemzői konszenzussal.

A kedden publikált béradatok szerint az április és június közötti időszakban a prémiumok nélkül számított átlagbérek éves összehasonlításban a 7,4 százalékos várakozást meghaladva 7,8 százalékkal, az összehasonlítható adatközlés 2001-es kezdete óta a legnagyobb mértékben nőttek.

A jelentős bérnövekedés fokozhatja az árnyomást, így befolyásolja a monetáris politika alakítását.

A piac nagyjából 55 százalék esélyt lát arra, hogy Nagy-Britanniában az irányadó alapkamat 6 százalékra emelkedjen 2024 elejére a jelenlegi 5,25 százalékról. Hétfőn ugyanez az arány még 30 százalék körül volt.

Legutóbbi kamatdöntő ülésén, augusztus 3-án a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, az eddigi 5,00 százalékról 5,25 százalékra emelte alapkamatát a Bank of England. A jelenleg érvényes 5,25 százalékos alapkamat 15 éves csúcs, legutóbb 2008 áprilisában – a globális pénzügyi válság elhatalmasodása előtt – volt ugyanezen a szinten a Bank of England irányadó kamata.