Fordulat jöhet a munkabérekben a kormány szerint

2023.08.17. 10:15
Az infláció következtében tavaly szeptembertől reálbércsökkenés valósult meg, azonban a Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint a meghozott inflációellenes intézkedéseknek és a bérek nagyarányú növekedésének köszönhetően augusztustól újra reálbér-növekedés jöhet Magyarországon.

A kormány a rezsivédelemmel, az árstopokkal, legújabban pedig a 15 százalékra emelt kötelező akciózással, valamint az online árfigyelővel harcot folytat annak érdekében, hogy letörje az inflációt – írja legfrissebb tájékoztatásában a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, majd hozzáteszik: az intézkedések hatékonyak, az infláció az év eleje óta már harmadával csökkent, októberre pedig egy számjegyűre olvadhat.

Az infláció elleni sikeres küzdelem kulcskérdés, a korábbi években megszokott folyamatos reálbér-növekedési időszakot így állíthatja helyre.

A megugró infláció következtében tavaly szeptembertől napjainkig reálbércsökkenés valósult meg, amire hosszú évek óta nem volt példa. Azonban a tárca szerint a meghozott inflációellenes intézkedéseknek és a bérek nagyarányú növekedésének köszönhetően augusztustól újra reálbér-növekedés valósulhat meg Magyarországon.

Teljes foglalkoztatottság van

Továbbá úgy vélik, hogy minden esély megvan arra, hogy éves szinten ne csökkenjen, hanem emelkedjen a bérek vásárlóértéke. A közleményükben arra is kitérnek, hogy jövőre a növekedés helyreállításával és az infláció mértékének további drasztikus leszorításával újra lehetőség nyílik a korábbi években megszokott,

átlagosan 5 százalék feletti reálbér-növekedési ütem visszaállítására.

A legfrissebb adatok szerint Magyarországon közel 4,8 millióan dolgoznak, a tárca arra is emlékeztet, hogy még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma. „A kormány legfőbb célja változatlan, a családok védelme érdekében a munkahelyek megtartása mellett hosszú távon is biztosítani kell a reálbérek növekedését” – zárják közleményüket.