Adószakértők mutatják, kit és hogyan érint a kormány új zöldadója

2023.08.17. 08:17
Két új fizetési kötelezettség került bevezetésre a kormány júliusi rendelete alapján, amely a szén-dioxid-kibocsátásban érintett társaságokat érinti.

Amennyiben egy társaság a rendelet hatálya alá tartozik, a szén-dioxid kvóta adó és a tranzakciós díj elnevezésű fizetési kötelezettsége lesz a továbbiakban – jelezték a Deloitte szakértői, utánajárva annak, hogy pontosan kiket érint az új adó és díj.  

A jelentős térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesülő létesítmény üzemeltetőjét érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 320/2023. (VII. 17.) kormányrendelettel

  • a szén-dioxid kvóta adó
  • és a tranzakciós díj elnevezésű fizetési kötelezettségek kerültek bevezetésre.

Hogy megtudjuk, érintett-e egy társaság az új fizetési kötelezettségekben először két kérdésre kell válaszolni:

  • a szén-dioxid-kibocsátás éves átlaga – amit a tárgyévet megelőző három év adatai alapján számítanak – meghaladta-e a 10 ezer tonnát,
  • illetve, hogy részesült-e térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban a tárgyévet megelőző évben – azaz kapott-e ingyenes karbonkvótát?

Amennyiben igen, úgy azt kell megnézni, hogy a tárgyévet megelőző évben ingyenesen kapott karbonkvóta mértéke elérte vagy meghaladta-e az azt megelőző három év átlagos szén-dioxid-kibocsátásának felét

– jelezték a Deloitte szakértői. A kalkulációk elkészítésekor mindkét esetben a hitelesített szén-dioxid-kibocsátás adatait kell figyelembe venni.

CO2 kvóta adó

Az egyik új kötelezettség tárgya az üzemeltető tonnában számított szén-dioxid-kibocsátása, az adó mértéke szén-dioxid-tonnánként számítva 40 euró, amelyet magyar forintban kell meghatározni. Az CO2 kvóta adót évente kell megállapítani, az adóbevallási határidő az adóévet követő év május 31. Az adózót negyedévente adóelőleg-bevallási és fizetési kötelezettség terheli, ennek teljesítésének határideje a tárgynegyedévet követő második hónap 15. napja. Ekkor kell a naptári negyedévre vonatkozó kibocsátási adatokat is megküldeni, az adóelőleg összege pedig az adóalap tárgynegyedévre számított összege.

Fontos kiemelni, hogy az adózót már a 2022. december 31-ét követő adóév tekintetében is terheli a CO2 kvóta adó fizetési kötelezettség, és a 2023-as adóévre már adóelőleg-megállapítási és fizetési kötelezettség is felmerül

– mondta Fábián Dorottya. A Deloitte adóosztályának partnere a 2023-as adóév első három negyedévére vonatkozó adóelőleget a harmadik negyedévet követő második hónap 15. napjáig kell megállapítani és megfizetni. Ha például az üzleti év fordulónapja január 1-jén van, akkor ez 2023. november 15-ei határidőt jelent – ismertette a szakértő.

Van lehetőség az adóalap-csökkentésére bizonyos feltételek esetén: ha az adózó fajlagos szén-dioxid-kibocsátása legalább az Európai Unió által elvárt lineáris csökkentési tényezővel megegyező mértékben csökkent, de a termelése egyébként változatlannak tekinthető (a részletes küszöbértékeket a rendelet tartalmazza), akkor az adólap 50 százalékkal csökkenthető.

Tranzakciós díj

A másik új fizetési kötelezettség a tranzakciós díj, amelyet az üzemeltetőnek a térítésmentesen kapott karbonkvóták átruházása esetén kell megfizetnie a klímavédelemért felelős hatóságnak. A tranzakciós díj mértéke az átruházott karbonkvóta értékének 10 százaléka, a tranzakciós díj fizetési kötelezettséggel járó ügyletet a teljesülését követő 10 napon belül be kell jelenteni az illetékes hatóságnak.

A hatóság a bejelentést követően vagy hivatalból egyenlegértesítőt állít ki a tranzakciós díj összegéről, amelynek kézhezvételét követő 30 napon belül meg kell fizetni a tranzakciós díjat.

A határidőben történő megfizetés elmaradása esetén a hatóság a tranzakciós díj megfizetésére kötelező határozatot hoz, amelyet nem teljesítés esetén végrehajtás útján érvényesít.

„Tekintettel arra, hogy mind a CO2 kvóta adó, mind a tranzakciós díj kapcsán már a 2023-as év tekintetében hatályosak a kötelezettségek, ajánlott időben megvizsgálni az ezekre való kitettséget, kalkulációs metódusokat és a jogalkalmazási részletkérdéseket” – hívja fel a figyelmet Takács Diána, a Deloitte adóosztályának menedzsere.