Brutális rezsiszámlát kapott az Orbán-kormány

2023.08.22. 15:07 Módosítva: 2023.08.22. 19:12
Az év első hét hónapjában a rezsivédelmi kiadásokra 1078,6 milliárd forintot fordított a kormány, a tavalyi év első hét hónapjában ez az összeg 7,5 milliárd forint volt – hívta fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium.

A Pénzügyminisztérium (PM) a tájékoztatását úgy kezdi, hogy „a közel másfél éve tartó háború és a brüsszeli szankciók okozta gazdasági válság rendkívül nehéz helyzetbe hozta az európai gazdaságokat. A magyar kormány azonban a háborús időkben is a családok és nyugdíjasok védelmére koncentrál”.

A rendkívüli kiadások mellett a költségvetés hiánya május óta nem emelkedett jelentősen

– szögezte le az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszerének július végi helyzetéről kedden kiadott részletes tájékoztatójában a tárca.

Megérkezett a rezsiszámla

Július végéig az államháztartás központi alrendszere 2940,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2983,2 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 75,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok pedig 118,6 milliárd forintos többletet mutattak. Júliusban a központi alrendszer 44,3 milliárd forint hiánnyal zárt.

Az év első hét hónapjában a rezsivédelmi kiadásokkal összefüggésben 1078,6 milliárd forintot fordítottak a távhőszolgáltatók és a lakossági villamos energia, valamint a földgáz egyetemes szolgáltatása és készletezése kompenzációjára.

Összehasonlításként: a tavalyi év első hét hónapjában ez az összeg 7,5 milliárd forint volt. 

A több mint száznegyvenszeres nagyságrendű kiadásnövekedés annak tudható be, hogy a kormány tavaly nyár óta számos rezsivédelmi intézkedést bejelentett, amelyekkel a lakosság mellett a vállalkozásoknak és a közintézményeknek is segítettek. Utóbbiak jelenleg szintén fix áron juthatnak hozzá a energiához, ami jelentősen megnövelheti a rezsivédelmi kiadásokat.

Frissítés: egy ismert energetikai szakértő cikkünk megjelentését követően arra hívta fel a figyelmet, hogy a Pénzügyminisztérium keddi kommunikációja, miszerint a tavalyi év első hét hónapjában 7,5 milliárd forintot költöttek rezsivédelmi kiadásokra, nagyságrendileg eltér attól, amit korábban a kormány kommunikált. Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese még tavaly októberben azt nyilatkozta, hogy „a magyar államnak kezelnie kell az energiaárak emelkedését, idén 1000 milliárd, 2023-ban pedig több mint 2000 milliárd forinttal kell a költségvetésből konszolidálni az állami tulajdonú MVM-et ahhoz, hogy a rezsicsökkentés tartható legyen”. Ezért a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint meglehetősen érdekes a Pénzügyminisztérium keddi összehasonlítása.

Az országos és elővárosi közlekedési közszolgáltatások költségtérítésére összesen 380,5 milliárd forintot fordítottak július végéig. Ez 87,1 milliárd forinttal haladja meg a 2022 első hét hónapjában folyósított forrásokat. A PM tájékoztatása szerint a lakástámogatásokra fordított kiadások összege július végéig 346,0 milliárd forint volt, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 28,7 milliárd forinttal teljesült magasabban.

Ugyanakkor számottevően magasabban teljesültek idén a babaváró támogatásra fordított összegek is, mintegy 36 milliárd forinttal. Ugyancsak meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 3428,1 milliárd forintot, míg gyógyító-megelőző ellátásra 1309,3 milliárd forintot fordítottak július végéig – közölte Varga Mihály tárcája.

A központi alrendszer július végi 20 642,9 milliárd forint összegű bevételei az előző év azonos időszakához képest 3627,4 milliárd forinttal, 21,3 százalékkal magasabb összegben alakultak. A központi alrendszer július végi 23 583,2 milliárd forint összegű kiadásai 3931,2 milliárd forinttal, 20,0 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának adatát – írta a PM közleményében.