2024. június 18. 18:00 ÉLŐ
Törökország 2
Georgia 1
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Tízmilliós bírságot szabott ki a jegybank

2023.08.22. 13:48
Előre nem bejelentett helyszíni ellenőrzésen bukott le a siófoki pénzváltó.

Az MNB – előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést és próbaügyletkötést is magában foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott a siófoki székhelyű City Holiday Kft.-nél annak megállapítására, hogy a társaság végez-e jogosulatlanul, a jegybank engedélyéhez kötött – a hitelintézeti törvényben nevesített – kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást.

A vizsgálat feltárta, hogy a társaság két honlapot is működtetett, amelyeken a nyári szezonban nyújtott pénzváltási szolgáltatását hirdette, emellett egy siófoki üzlethelyiségben szolgálta ki ügyfeleit, ahol pénzváltásra utaló reklámtáblát is elhelyezett. A vizsgálat során összegyűjtött adatok alapján a társaság jogosulatlan pénzváltási tevékenységét több éven keresztül bizonyítottan folytatta

– részletezte az MNB közleményében. A jegybank megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, azaz rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, illetve vagyonszerzés fejében végezte pénzváltási tevékenységét. A City Holiday Kft. ugyanakkor e tevékenység végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel.

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélküli kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást végezzen, és a feltárt jogsértés miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a City Holiday Kft.-re. Az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz – emelték ki.    

Súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb ideig folytatta jogsértő tevékenységét, illetve hogy tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt – idézi az MTI. Enyhítette viszont a bírság mértékét – többek között – a társaság képviselőjének jogsértés elismerésének minősíthető nyilatkozata.