Kiderült, hogyan lehet 200 ezer forinttal magasabb nyugdíjat kapni

2023.08.22. 18:57
Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) egy közleményben vázolta, hogyan lehet öngondoskodással elérni, hogy később, nyugdíjaskorunkban havonta kétszázezer forinttal magasabb összegből tudjunk élni.

Az Indexhez is eljuttatott közleményben azt írták: a Makronóm intézet modellszámítása szerint minél fiatalabban kezdünk el a nyugdíjas évekre takarékoskodni, annál alacsonyabb összeget kell havonta félretennünk, hogy időskorunkra havonta kétszázezer forintból nagyobb összeg álljon rendelkezésünkre.

Az is kiderült, hogy a nőknek többet kell ehhez megspórolniuk.

Amíg egy 25 éves férfi havi 22 ezer forintos megtakarításból ezt el tudja érni, addig egy 40 éves nőnek ehhez már háromszor magasabb összeget kell a nyugdíj-előtakarékossági számlájára befizetnie.

De egy kisebb, 50 ezer forintos nyugdíjkiegészítés eléréséhez is egy 25 éves nőnek 8,3 ezer forintot, egy hasonló korú férfinak ezzel szemben csak 5,6 ezer forintot kell megtakarítania. Ezt a célt 40 éves korban egy nőnek már havi 17,1 ezer forint befizetésével, egy ugyanannyi idős férfinak pedig 10,9 ezer forinttal tudja elérni. A számításokban a nemenként eltérő összegeket a várható élettartam különbsége magyarázza.

A szükséges havi megtakarítás összege emellett annál alacsonyabb, minél nagyobb kockázatú befektetési portfóliót választ az illető. 

Minél hamarabb kezdjük meg az öngondoskodást, annál többször vehetjük igénybe az évi 150 ezer forintos szja-visszatérítést is, aminek éves határértéke 750 ezer forint. 

Az is az öngondoskodás mielőbbi elkezdése mellett szól, hogy egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a jövőbeni várt jövedelmünk elegendő lesz a nyugdíjcélunk megvalósítását szolgáló magasabb összegek tartalékolására

– hívta fel a figyelmet Nagy Csaba, az ÖPOSZ elnöke. A szakértő arra is kitért, hogy a pénztártag jogosult az összegyűjtött vagyonára kedvezményezettet jelölni.