Mutatjuk, mi mindenre lehetett szüksége Tóth Gabinak a 75 millió forintos hitelhez

2023.08.23. 16:42
A napi.hu gazdasági szempontból vizsgálta meg Tóth Gabiék válását. Cikkükben összeszedték, milyen jövedelemmel kell rendelkeznie valakinek ahhoz, hogy 75 millió forintos hitelt tudjon felvenni, illetve hogy milyen futamidővel és kamattal tudja ezt megtenni.

Felkavarta a bulvármédia állóvizét, hogy Krausz Gábor séf, Tóth Gabi férje egy Facebook-bejegyzésben tudatta mindenkivel, hogy elválnak. A váratlan bejelentést egy brutális pletykaáradat követte. Eszerint Tóth Gabi a Fricska táncegyüttes tagjával, Papp Máté Bencével jött össze. Időközben Krausz Gábor magához költöztette közös lányukat, Hannarózát, majd Tóth Gabi nevet változtatott.

Az is biztos, hogy az egykori szerelmesek a közösségi médiában már nem követik egymást, és a sztárséf kiköltözött a korábban közös otthonból. Az sem titok már, hogy az egykori sztárpár álomotthonából a séfnek kellett kiköltöznie, ugyanis az teljes egészében Tóth Gabié, és ezzel együtt a felvett 75 millió forintos hitel is.

A napi.hu most gazdasági szempontból vizsgálta meg Tóth Gabi és Krausz Gábor válását, ezen belül is azt nézték meg, hogy egy ilyen nagyságrendű hitelhez mi szükséges, a felvevőnek milyen feltételeket kell teljesíteni, illetve azt sem hagyták figyelmen kívül, hogy a hitel felvételekor milyen lehetett a kamatszint, és mire lehet számítani most.

Elszálltak az árak

A cikkben elsőként megjegyzik, hogy az árak eléggé elszálltak a piacon, így egy, az átlagosnál szebb, kellemesebb lakás vagy ház értéke már pár éve is elérhette a 100 milliós értéket, így a hozzá elérhető lakáshitel is igen combos összeg lett. A lap szerint az említett 75 millió forint reális, ha a vásárló a bank által előírt minimális önerő mellett veszi fel a hitelt. Természetesen nagyobb értékű ingatlanról is szó lehet, nagyobb önerővel, a lényeg most maga a hitel, annak feltételeivel.

Jövedelmi feltételek, futamidő és kamat

Első és legfontosabb feltételként a hitelfelvevő várható fizetőképességének vizsgálatát említik, amit a meglévő rendszeres jövedelemmel kell igazolni. Ez leggyakrabban a munkabér, amit a munkáltató igazol, de lehet vállalkozásból eredő kifizetés is, amelyet a NAV igazol. 

Az adott példánál 20 éves futamidővel számolnak, mivel talán ez a leggyakoribb az ingatlanhiteleknél. Ezeket a hiteleket többnyire 10 éves kamatperiódussal adják, így a törlesztési időszak első felére fixen meghatározott a kamat. A második félidőre előre nem lehet becsülni, ezért az egyszerűség kedvéért végig ugyanazzal a kamattal számoltak.

Mint arra emlékeztetnek, nagyjából két évvel ezelőttig a kamatszint alacsony volt, a 10 éves piaci állampapírhozam sem haladta meg a 4 százalékot, sőt leginkább 3 százalék alatt volt. Ingatlanhitelek esetében így a bankoknál reális volt a 4 százalékos hitelkamat (sok esetben alacsonyabb is), így ezzel számolták ki, mik voltak a feltételek abban az időben, amikor a 75 millió forintos hitelt felvehették.

Vélhetően a jövedelemigény nem jelenthetett akadályt

Ha az egyéb állami kedvezmények igénybevételével nem számolunk, akkor a 4 százalékos kamat mellett a havi törlesztőrészlet nagyjából 450 ezer forint lehetett. Amennyiben azt feltételezzük, hogy az adott bank hajlandó a lehetséges 60 százalékig elmenni a törlesztőrészlet és a nettó jövedelem arányában, akkor nettó 750 ezer forintos rendszeres, igazolható havi jövedelemre van szükség. A portál megjegyzi, hogy sok bank nem szívesen megy el a 60 százalékos szintig, 50 százalékosnál már 900 ezer forint nettó az igényelt jövedelem.

A KSH statisztikái ugyanakkor azt mutatják, hogy a munkavállalók kis hányada éri el ezt a szintet, a vállalkozók esetében azonban már jobbak az arányok. Az általuk népszerű énekesnőnek nevezett Tóth Gabi esetében ezt nem tekintik akadálynak. Úgy vélik, hogy ekkora hitelnél a 8–9 százalékos kamat lehet reális, ami a törlesztőrészletet a 630–675 ezer forintos sávba tolja fel, amihez 1,1–1,3 milliós igazolt nettó jövedelemre van szükség. Hozzáteszik, hogy ezzel számolva nagyjából 500 ezer forintos törlesztőt kapunk, amihez egymilliós nettó jövedelem kell, a 60 százalékos arányt vállaló bankoknál már 840 ezer forint is elég.

A cél az lehet, hogy a lakáshoz jutás esélyei javuljanak

A cikk szerzője összegzésképp arra jutott, hogy eddig ekkora hitel kevesek számára volt a elérhető, azonban a várható kamatcsökkenés után ez a kör érdemben szélesedhet. Persze széles rétegek számára nem lesz realitása: ha lenne, az már tovább hajtaná az ingatlanárakat, így elölről kezdődne a folyamat, nagyobb hitelre lenne szükség.

Tény azonban, hogy még a világ leggazdagabb országában sem lakhat mindenki ilyen jellegű ingatlanban, nemhogy nálunk. A fontos az lenne, hogy az első lakáshoz jutás esélyei javuljanak – véli a Napi.hu szerzője.