Bemondta az all int a Bolt, ez a bejelentés még messzire vezethet

shutterstock 2236836847
2023.08.25. 16:07
Az Európai Bíróság korábbi ítéletére hivatkozva szállt bele újból páros lábbal a Boltba a hazai hagyományos taxitársaságok egy csoportja. A támadások kereszttüzében álló vállalat elsőként az Indexnek reagált a vádakra, előrebocsátva, hogy a rendelkezésre álló valamennyi jogi fórumon megteszi a szükséges lépéseket jó hírneve sorozatos megsértése miatt.

Hadüzenetet kapott a Bolt a hagyományos fuvarszervező társaságoktól: a Best Taxi, a City Taxi, a Go Taxi és a Taxi4, további taxis magánvállalkozókkal a hátuk mögött az Európai Bíróság ítéletére hivatkozva támadták meg az észt hátterű céghez köthető hazai szolgáltatót. Ahogy arról az Index szerdán már beszámolt, ezzel újabb csatatér nyílt a nagy budapesti taxisháborúban, amely csaknem két hónapja, az Index hasábjain robbant ki még július első napjaiban.

Az érintett fuvarszervezők hosszas érvelésük végén arra a következtetésre jutottak, hogy Bolt cégek – észt és magyar egyaránt – nem a kiadott engedélyek szerint és azoknak megfelelően működnek. A súlyos állításokkal megkerestük a Boltot, amely elsőként lapunknak reagált.

A napokban megjelent sajtóhírekre reagálva a BOLT HTX Kft. kijelenti, hogy minden esetben a magyar és az európai uniós jogi szabályozások szerint jár el, és azoknak maximálisan eleget téve mindenben együttműködik az illetékes hatóságokkal

- közölték az Index érdeklődésére a vállalatnál. Hozzátették: emellett a társaság a fővárosi taxirendeletben foglalt kritériumoknak is teljes mértékben megfelel.

A Bolt HTX Kft. a Budapest Főváros Kormányhivatala által kiállított Diszpécserszolgálati Engedély alapján működik, valamint a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. mint közlekedésszervező által kiadott engedély alapján a Bolt HTX Kft. jogosult a védjegyoltalommal ellátott szabadjelző használatára.

Jogi lépéseket tesznek, mindenhol

A Bolt Taxi törvényes működését, jó hírnevét sorozatosan megsértő, illetőleg azt veszélyeztető, alaptalan, rosszhiszemű és minden esetben megcáfolt sajtóközlemények miatt

a Bolt HTX. Kft. a rendelkezésre álló valamennyi jogi fórumon megteszi a szükséges lépéseket, védve ezzel a Bolt HTX Kft. partnereit, munkavállalóit és a Bolt Taxi utazóközönségét egyaránt.

A lapunknak küldött válaszban kiemelték: a Bolt egyik küldetése, hogy minél több potenciális utas számára tegye egyszerűbbé és kényelmesebbé a taxirendelés, valamint az utazás folyamatát, ezáltal pedig a mindennapjaikat. Emellett a felhasználók igényeit figyelembe véve folyamatosan bővítik az applikáció funkcióit, például az úti cél megadását követően már látható, hogy körülbelül mennyi idő elérni azt. „Ezzel a szemlélettel egyre biztonságosabb és kiszámíthatóbb a taxis közlekedés” – tették hozzá az Indexnek.

Hét éve vonult ki az Uber

Érdemes felidézni, mi robbantotta ki idén nyáron, lapunk hasábjain a nagy budapesti taxisháborút. Július elején a Bolt védjegyhasználati gyakorlatát sérelmező beadványt küldött Budapest Főváros Önkormányzatának az Országos Taxis Szövetség, amellyel

egyenlő versenyfeltételeket szorgalmaztak a hagyományos taxis társaságokkal, a javaslat ugyanakkor kimondva-kimondatlanul az észt hátterű technológiai vállalat kiszorítását célozta.

Emlékezhetünk, 2016 nyarán, amikor egymást érték a taxis tüntetések, az Uber végül kivonult a magyar piacról.

(Borítókép: Shutterstock)