Újra hatalmas mínuszban vannak a magyarok bankszámlái

2023.08.28. 14:29
A háztartások tömege válik deficitessé a hónap végén, egy átlagos bankszámlára vetítve csaknem 40 ezer forintos mínusz keletkezik ekkorra.

Az elmúlt egy évben ismét nőni kezdett a lakossági folyószámlahitel-állománya – írja hétfői elemzésében a Bank360. Emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint nagyjából 6,7 millió elsődleges fizetési célú bankszámla van, ezekre érkeznek a jövedelmek.

Átlagosan 40 ezer forintos mínusz van a bankszámlákon a hónap végén.

A háztartások folyószámlahitel-állománya több mint 250 milliárd forintra rúg. A mostani adatok szerint háztartások tömegénél válik deficitessé a hó vége, továbbá az is látszik, hogy az olyan intézkedések, mint tavaly februárban a 13. havi nyugdíj, az szja-visszatérítés vagy a fegyverpénz jelentős mértékben csökkentette ezeket az állandósult adósságokat.

Akkor hirtelen 30 milliárd forintnyi folyószámlahitel tűnt el, sokkal több háztartás került legalább átmenetileg egyenesbe.

Az elemzésben azt is hozzáteszik, azóta újra ugyanolyan mínuszban járnak a számlák, mint a másfél évvel ezelőtt. Továbbá azt is érdemes kiemelni, hogy azoknak súlyos a pénzügyi helyzetük, akik folyamatosan mínuszban vannak.

A folyószámlahitel ugyanis, bár nagyon kényelmes, jellemzően drága, 25 százalékos átlagos kamattal adják a bankok, de gyakoriak az ennél jóval magasabb, 35-40 százalékos kamatok, 40-50 százalék közötti THM-ek is.