Most jöhet el a fordulópont az albérletpiacon

2023.08.28. 11:15
Júliusban országosan és Budapesten is 1,9-1,9 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek az egy évvel korábbihoz képest. Éves összevetésben pedig 13 és 14 százalékos volt a drágulás a KSH–ingatlan.com lakbérindex szerint – összegzi legfrissebb elemzését az ingatlan.com. A kereslet mellett a kínálat is dinamikusan bővült az idei albérletszezonban.

A felsőoktatási intézmények tanévkezdése előtti albérletszezonban a kínálat is jelentősen bővült. Július közepén még 11,5 ezer kiadó lakóingatlan-hirdetésből, augusztus végén nagyjából 14 ezer ingatlanból válogathattak a bérlők. A kiadó lakások átlagos bérleti díja augusztus végén 230 ezer forint volt, szemben az egy hónappal korábbi 240 ezer forinttal, azaz a tartós növekedés után megtorpant az albérletárak növekedése. Bár júliusban még dinamikusan emelkedtek az országos és fővárosi lakbérek a KSH–ingatlan.com lakbérindex szerint, de

Budapesten augusztus végén már megtorpant a kiadó lakások drágulása.

„Júliusban havi összevetésben országosan és a fővárosban egyaránt 1,9 százalékkal nőttek a bérleti díjak a KSHingatlan.com lakbérindex szerint, ami érthető, hiszen a ponthatárok kihirdetése után felélénkült a kereslet. Tavaly júliushoz képest az országos lakbérek 13, a budapestiek 14 százalékkal emelkedtek” – ismertette Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kiadó lakások 56 százalékát adták a fővárosi lakóingatlanok, a megyei jogú városok részesedése 29 százalékos, a fennmaradó több mint 10 százalék pedig a kisebb településeken található. Budapesten a kiadó lakások átlagos alapterülete 55 négyzetméter, a megyei jogú lakásokban pedig 58 négyzetméter. Balogh László arra is kitért, a fővárosban az átlagos bérleti díjak már csak 230 ezer forintot tettek ki augusztus végén, szemben az egy hónappal korábbi 240 ezer forinttal. „A tartós drágulás után megtorpant az átlagos lakbérek emelkedése” – tette hozzá a szakember.