Érdemes lesz figyelni, hamarosan mindenki levelet kap majd a bankjától

2023.08.29. 15:50
A kormány döntése értelmében október 1-től a bankok kötelezően tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy mekkora bevételt érhettek volna el, ha biztonságos és értékálló állampapírba fektetik megtakarítható pénzüket – tájékoztatott erről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A kormány elkötelezett a családok védelme mellett, ezért ösztönözni és segíteni kívánja a háztartásokat abban, hogy megtakarításaikat értékálló eszközökbe fektessék, hiszen a szankciós infláció miatt a lakosságnál lévő mintegy 7 ezer milliárd forintnyi látra szóló bankbetét jelentősen veszít értékéből – kezdi legfrissebb közleményét a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Ezért a Kormány döntése értelmében október 1-től a bankok kötelezően tájékoztatják az ügyfeleket arról, hogy mekkora bevételt érhettek volna el, ha biztonságos és értékálló állampapírba fektetik megtakarítható pénzüket.

Annak érdekében, hogy függetlenül a pénzügyi szolgáltatójától mindenki számára azonos és közérthető információ álljon rendelkezésre, a kormány egységes tájékoztatást írt elő. A tárca közleménye szerint a banki tájékoztatás hozzájárul a családok pénzügyi tudatosságának növeléséhez, a háztartások vagyonának megvédéséhez.

A tájékoztatás része annak az intézkedéscsomagnak, amellyel a kormány növelni kívánja az állampapír iránti keresletet, amely egyrészt magas kamatot biztosít a kisbefektetők számára, továbbá az így elért kamatnyereséget is Magyarországon tartja. 

„Az intézkedések működnek, a lakosság egy hónap alatt közel 600 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt. A kormány mindenkit arra biztat, hogy megtakarításait értékálló megtakarításba helyezze el” – zárja közleményét a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.