Zöld jelzést kapott a kormánytól egy fontos földgáz-interkonnektor

2023.08.29. 17:38
Véglegesítettük az energia terén történő együttműködési megállapodásunkat, ennek értelmében zöld jelzést kapott a magyar–szlovén földgáz-interkonnektor építése – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden.

Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy Szlovénia Magyarország egyetlen olyan szomszédja, amellyel nincs összekötve az ország gázvezetékrendszere, most ezt a hiányt orvosolják. A miniszter hozzátette: az interkonnektor kapacitása 440 millió köbméter lesz évente, amivel megnyílik a szállítás lehetősége az olasz–szlovén–magyar földgázfolyosón.

„Ez egy újabb fontos lépés Magyarország energiaellátásának biztonsága terén. A megállapodást október elején Budapesten írják alá” – tette hozzá a tárcavezető.

Továbbá megerősítették az együttműködést a nukleáris energia terén is. Mint fogalmaztak, kiállnak a nukleáris energia használata mellett, az ugyanis fenntartható, olcsó és biztonságos módja a villamos energia előállításának.

Magyarországhoz hasonlóan Szlovénia is meghosszabbítja atomerőművének élettartamát és nukleáris kapacitásainak növelését tervezi

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A tárcavezető azt is ismertette, hogy a regionális áramtőzsde létrehozásának terén is nagy lépéseket tettek előre: „a lényegi kérdésekben közös állásponton vagyunk, így a magyar–szerb–szlovén regionális áramtőzsde a jövő év elején megkezdheti működését” – tette hozzá Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter.