Napokig leáll az MBH Bank, de máshol is várhatók szünetek

D VAJ20230516011
2023.08.30. 17:01
Újabb többnapos bankszünnap vár majd az egyesült MBH Bank ügyfeleire, de szeptemberben több más bank is jelentősebb leállásokkal tervez.

Újabb nagyszabású átalakítás vár az MBH Bank Nyrt. informatika hálózatára. A több lépésben, véglegesen idén május elsejével új bankban egyesülő Budapest Bank Zrt., MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. a korábbi hónapokban számos rendszerét hangolta össze, a magyar banktörténelem legnagyobb, közel 2 millió ügyfelet érintő fúziójára április 28 és május 2. között többnapos bankszünnappal készült a bank. Az akkori sikeres átállás után is maradtak ugyanakkor fontos fejlesztések hátra. Épp ezért a bank egységes működésének megteremtése és a minőségi ügyfélkiszolgálás biztosítása érdekében az informatikai rendszerek újabb jelentős harmonizálására kerül sor. Az egységesítés informatikai átállással jár, e miatt az MBH Bank 2023. szeptember 29. (péntek) 12:30 és október 3. (kedd) 12:00 között részleges és teljes bankszünnapokat tart.

A volt takarékbankosokat érinti leginkább

A bank előzetes közleménye hangsúlyozza, hogy az ügyfelek kényelme érdekében az átállási időszak teljes ideje alatt zavartalanul biztosítják a telefonokba, okosórákba digitalizált bankkártyák használatát, a pénzkiadó ATM-hálózaton keresztüli készpénzfelvételt, illetve a kártyával történő áruházi, POS-terminálokon a fizikai vásárlást, de a bankkártyatiltást is lehet intézni. Ezen időszak alatt zavartalanul működik majd a bankkártya-elfogadás is azoknál a kereskedőknél, ahol ezt a szolgáltatást az MBH Bank biztosítja. A telefonos ügyfélszolgálat viszont szombat hajnaltól kedd délig csak korlátozott ügyintézéssel lesz elérhető.

A bank tájékoztatása szerint

  • Az MBH Bank bankfiókjai 2023. szeptember 29-én (pénteken) egységesen 12:30-kor zárnak, s legközelebb csak október 3-án (kedden) déltől nyitnak újra.
  • A Videóbank szolgáltatások péntek 19:00 és kedd 12:00 között nem üzemelnek majd.

A további korlátozások a korábbi Takarékbank-ügyfeleket érinti majd.

  • Ők péntek 19 óra és kedd dél között nem tudják majd igénybe venni az egyesült bank MBH Info, MBH Netbank, MBH Direct Bank szolgáltatásait.
  • A volt takarékbankos ügyfeleknek arra is figyelniük kell, hogy az internetes betéti- és hitelkártyás vásárlások jóváhagyása péntektől kedd délig automatikus jóváhagyással működik. Szombat 0 órától kedd délig nem tudnak majd statikus jelszót megadni az internetes vásárláshoz a Telebankon keresztül.
  • Ugyanezen időszak alatt nincs módjuk arra sem, hogy bankkártyát digitalizáljanak telefonba, okosórába.
  • A volt takarékbankosok péntek este 7-ig tudnak azonnali átutalásokat indítani, a beérkező azonnali átutalások is eddig érkeznek meg a számlákra. A később indított, illetve érkező átutalások csak október 3-án, déltől kerülnek teljesítésére/jóváírásra.
  • Hagyományos egyedi és csoportos átutalás indítására péntek éjfélig van lehetőség az internetes banki rendszerekben, azt követően csak kedd déltől érhető el a szolgáltatás. Péntek este 7-től a bankszünnap kedd déli befejezéséig nincs mód rendszeres vagy értéknapos forintátutalások, egyedi vagy csoportos beszedések indítására, illetve devizaátutalások indítására sem. A leállás ideje alatt szombat és kedd dél között semmilyen beérkező átutalás/beszedés forint- vagy deviza-ellenértéke sem kerül jóváírásra a számlákon.

Az MBH Bank tájékoztatása szerint a fenti idősávok a teljes leállás maximális hosszát jelölik, elképzelhető, hogy a bank a szükséges fejlesztések lezárása után egyes funkciókat hamarabb elérhetővé tesz ügyfeleinek.

Máshol is fejlesztenek

A negyedév vége a többi banknál is felpörgeti a karbantartásokat, fejlesztéseket. A bankok az előre ütemezett leállásokról 30 nappal azok előtt kötelesek tájékoztatást adni. A fentiek nyomán tudhatjuk azt, hogy

  • Az Erste Bank szeptember 22-e 22:00 és 23-a 14:00 óra között, valamint október 5-én 22:00 és másnap hajnali 3:00 óra között rendszerfejlesztést tart. Ezen időszak alatt nem lehet azonnali átutalást indítani, nem működik a George internetes és mobilalkalazása, a vállalati internet- és mobilbank és az Electra rendszer sem. Ezen időszakban készpénzt sem tudnak befizetni az ATM-eknél azt ügyfelek, a tranzakciókról sem érkezik majd sms.
  • A CIB Bank szeptember 7-én és 16-án este 10-től másnak reggel 5-ig, szeptember 21-én pedig 22:00 óra és másnap hajnali 3 között fejleszt. Ezen időszakban a CIB Internet Bank, a CIB Bank Online, a CIB Mobilalkalmazás, az eBroker, a Business Terminal és a CIB Business Online sem lesz elérhető. Így az online bankkártyás vásárlások mobilon keresztüli jóváhagyása sem működik majd, a CIB24 telefonos ügyfélszolgálat pedig korlátozott funkciókkal üzemel. Ugyancsak a CIB24 kevesebb szolgáltatást nyújt majd szeptember 14 és 15 fordulóján. Szeptember 12-én este 10 órától 4 órás intervallumban csak fennakadások lesznek a kártyaaktiválásban és limit módosításban, ám szeptember 19 és 21-én hajnali 1 és 5 között teljes szolgáltatás-kiesés várható a CIB kártyákkal végzett bármilyen (ATM, POS, online/internetes) tranzakció esetén, valamint a CIB ATM-eken és bankkártya-elfogadói szolgáltatásokban.
  • A K&H Banknál szeptember 2-án 22:00 órától 2023. szeptember 3-án 06:00 óráig, szeptember 4-én 00:00 és 02:00 óra, valamint 22-én hajnali 2 és 6 között, október 7-én 22 óra és másnap reggel 6, végül október 9-én éjfél és hajnali 2 között átmeneti szünetet, lassulást tapasztalhatnak a K&H e-bank, K&H mobilbank, K&H e-portfólió, K&H e-posta, K&H Electra szolgáltatásokban és a bank honlapján. Szeptember 28-án 00:30 után 2 órán keresztül szünetelhet a PIN kód-lekérdezés, online bankkártya igénylés, sms-küldés és a 3D Secure Code küldés szolgáltatás, valamint a bank ATM-készülékei is leállhatnak.
  • Az OTP Banknál szeptember 23-24. és szeptember 30–október 1. között, éjjel 11 és másnap hajnali 03:00 óra között a befektetési szolgáltatásokhoz, az online áruhitelhez és az internetbankhoz kapcsolódó egyes funkciók nem lesznek elérhetőek. Szeptember 30-án hajnali 1 és 5 óra között nem lesz elérhető az OTP Bank kártyás fizetési rendszere, így ezen időszakban sem a fizetési terminálokon (POS-készülékeken), sem az online felületeken nem lehet tranzakciót végezni, illetve az OTP Bank logójával ellátott kártyákkal nem lehet fizetni és készpénzt felvenni.
  • A Raiffeisen Banknál szeptember 19-én este 9 és éjfél között a DirektNet internetbank, szeptember 21-én 21:00–23:00 óra között az Electra internetbanki szolgáltatás nem lesz elérhető a vállalati ügyfelek számára. Szeptember 23. este 10 és másnap (vasárnap) 08:00 óra között leáll a Raiffeisen DirektNet, az Internet Brokering, az Electra, a MultiCash szolgáltatás. Nem lesz elérhető a myRaiffeisen mobilapplikáció és Portál sem, de a bank honlapja sem működik majd, és a Raiffeisen Direkten sem lehet kódokkal azonosított hívást fogani. Ezen az éjjelen nem érdemes online lakossági vagy kisvállalkozói számlanyitást indítani sem, nem lesz mód online személyi kölcsön igénylésre, Raiffeisen Pay vagy Scan&Go mobilfizetésre és online bankkártyás vásárlásra sem. A szepember 7-ről 8-ra virradó éjszaka pedig a myRaiffeisen portálokon hiába keressük a Számlatörténet funkciót.
  • Az UniCredit Banknál szeptember 16-án 1 óra 15 percig állnak majd este 8-tól a SpectraNet funkciói, a Multicash szolgáltatás és az UniCredit eBanking, valamint az mBanking alkalmazás. Nem működik majd az azonnali fizetés, és nem érkeznek sms-ek a tranzakciókról. Ezen időszakban szünetel az ATM-befizetés és sem hitelt igényelni, sem számlát nyitni nem lehet online környezetben.
  • De nem csak a bankok érintettek. Szeptember 20-án, szerdán éjjel 01:00–05:00 között nem lehet majd fizetni az OTP SZÉP-kártyákkal, szeptember szeptember 26-án este 9 és éjfél között pedig az OTP SZÉP-kártya portál sem lesz elérhető.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szigorúan szabályozza a pénzügyi intézményeket abban a tekintetben, hogy a tervezett karbantartásokról azok megtörténte előtt 30 nappal adjanak megfelelő tájékoztatást ügyfeleiknek. Ezt mindenki bankja honlapján követheti. A rendkívüli leállások az MNB kimutatásai szerint igencsak ritkák a magyar pénzforgalmi rendszerben, ám érthetően azok fájnak a legjobban az ügyfeleknek. 

(Borítókép: Vajda János / MTI)