Biztonságosabb szolgáltatást fejleszt a Visa és a Mastercard

2023.08.30. 18:51
A Reuters szerint a Visa és a Mastercard azt tervezi, hogy már októbertől megemeli a bankközi díjakat. A kereskedők valószínűleg a fogyasztókra hárítják a pluszköltségeket. A Mastercard cáfolta az erről szóló híreket.

Emeli a bankközi díjakat a Visa és a Mastercard, vagyis a szolgáltatók növelik a díjat, amelyet egy kereskedő bankja fizet a kártyabirtokos bankjának az elektronikus fizetések után – írta a Reuters

A tervek szerint a díjemelések egy része októbertől, a másik pedig áprilistól lép érvénybe. A szolgáltatók szerint az áremelések főként az online vásárlásokra vonatkoznak majd.

A Reuters úgy fogalmaz, a bankközi díjat a kereskedő minden egyes kártyalehúzás után kifizeti a kártyakibocsátó banknak. Hozzátették, a drágulást a kereskedők általában a fogyasztókra hárítják.

 Frissítés: Reagált a Mastercard

„A Wall Street Journal cikke, amire a Reuters is hivatkozik, nem helytálló. A WJS cikk megjelenése előtt két dolgot tisztázott a Mastercard: a bankközi díjakat nem változtatják meg, az egyetlen »változás« egy meglévő szolgáltatást érint, amelyet a kártyaelfogadóknak nyújtanak, akik szükség szerint aktiválhatják azt, annak érdekében, hogy a fogyasztók számára biztonságosabb és egyszerűbb pénztári élményt nyújtsanak.

Fontos tudni, hogy a Mastercardnak közvetlen kapcsolata csak a kártyaelfogadóval van és egyedül a kártyaelfogadó határozza meg, hogy milyen árat szab az egyes ügyfeleknek (a kereskedőknek) nyújtott szolgáltatásokra”.