Gulyás Gergely: Nem isszák a minőségi italokat a fiatalok, nehéz eladni a pezsgőt

2023.08.31. 16:36
Hazánk az egy-két évtizeddel ezelőtti helyzethez képest nagyot lépett előre a minőségi pezsgő előállítása terén – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön az ötödik etyeki Pezsgőkonferencia és pezsgőünnepen.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban sokan sokat tettek azért, hogy a pezsgők versenyképesek legyenek a francia champagne-nyal és a nemzetközi téren is megállják a helyüket. 

Fontos előrelépési lehetőségnek nevezte a magyar gasztronómiában a pezsgő párosítását az ételekhez, ami a fogyasztás további emelkedését hozhatja el. A miniszter rámutatott, hogy a bor- és pezsgőfogyasztás csökken Európában, eközben Magyarországon divat pezsgőt fogyasztani, fellendülőben van az ágazat.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy

a fiatal generációk nem olyan alkoholt fogyasztanak, mint szüleik és nagyszüleik, ami nagy kihívást jelent a termelőknek.

Az alkoholfogyasztás mennyisége nem csökken, de megjelentek a kevert italok a piacon, ezért nehéz minőségi italt, például pezsgőt eladni Magyarországon – tette hozzá.

Vezet a sör, a bor csak harmadik

Rókusfalvy Pál a Nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos közölte, hogy a világ alkoholfogyasztási piacán a sör 40, a tömény italok 30, míg a bor 23 százalékon áll, a borfogyasztás csökkenése miatt 10 százalékos túltermelés van világszinten.

Mindez a hazai bor- és pezsgő-előállítók számára kijelöli az irányt, főként a fiatalok ízlésvilágának és alkoholfogyasztási szokásaiknak megismerése, lekövetése jelenthet fogyasztásnövekedést az ágazat számára.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy a Magyarországon előállított bor 5 százalékából lesz pezsgő, ami 140-160 ezer hektolitert jelent évente.

Kijelentette, hogy reneszánsza van a magyar pezsgőnek, egyre többen, ma már közel 200 borászat állít elő pezsgőt, az előállítás nagy részét a Felső-Pannon és a Duna borrégió fedi le.