Csökkent a munkabalesetek száma az első fél évben

2023.08.31. 13:44
A munkavédelmi hatóság hatékony szakmai tevékenységének, a veszélyes üzemekben elrendelt több és szigorúbb ellenőrzésnek, valamint a munkáltatók és a munkavállalók szabálykövető magatartásának köszönhetően 2023 első fél évének adatai az elmúlt öt év legalacsonyabb munkabaleseti esetszámát mutatják.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint a munkakörülmények egyértelmű javulását jelzi, hogy jelentős csökkenés látható a halálos és súlyos munkabalesetek számában – mint kiderült a munkavédelmi hatóság első féléves adataiból. 

A közleményben úgy fogalmaztak,

a kormány és a munkavédelmi hatóság célja, hogy a munkavállalók egészségét és biztonságát veszélyeztető kockázatok csökkenjenek, a munkakörülmények javuljanak, ezzel elősegítve a munkavállalók munkavégző képességének megőrzését, az egészség és a biztonság fenntartását a munkahelyeken.

Elmondták, a munkavédelmi ellenőrzéseket olyan kiemelten veszélyes ágazatokban végezték mint az építő-, a feldolgozó-, a gépipar és a mezőgazdaság. Azért tartották fontosnak ezen ágazatok ellenőrzését, mert az itteni munkavállalók vannak kitéve a legtöbb veszélynek minden munkahely közül. 

Idén, a munkavédelmi ellenőrzések 70 százalékát a kiemelt ágazatokban végezték, míg tavaly ez a szám csak 63 százalék volt, így elmondható,

a veszélyesebb ágazatok gyakoribb ellenőrzésével a balesetek száma is visszaszorítható. 

A hatósági intézkedések száma a munkavédelmi hiányosságok tekintetében is nőtt, az utólagos ellenőrzések során pedig csupán 27 munkáltató nem hajtotta végre a munkavédelmi hatóság által kiszabott intézkedéseket. 

Az ellenőrzések mellett a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektet a munkavédelmi hatóság, így fontos feladatának érzi, hogy folyamatosan tájékoztasson és tanácsot adjon a munkáltatóknak. Egyre növekszik a megkeresések száma is a hatóságok felé, mivel a munkáltatók szeretnénk egy megbízható munkavédelmi szabályzatot létrehozni, ami megelőzi a munkahelyi balesetek és egészségkárosodások megelőzését.

Ez azért is különösen fontos, mert a munkáltatók évente közel 400 millió forintot költenek a munkabalesetekre illetve a foglalkozási megbetegedésekre.