Tovább erősítette Magyarország a kazah agrárkapcsolatait

2023.09.04. 18:05
Nagy István agrárminiszter Asztanában a kazah agrárminiszter-helyettessel egyeztetett hétfőn. A vetőmag-nemesítés és a termesztés területén is komoly együttműködés van a kazah és a magyar vállalkozások között.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a két országban az agrárium kiemelt szerepet játszik – ismertette közleményében az Agrárminisztérium.

További együttműködési lehetőségek rejlenek a vetőmag-nemesítés és az almatermesztés területén Kazahsztán és Magyarország között, melyeket meg szeretnénk erősíteni

– fogalmazott Nagy István.

A közlemény szerint a miniszter kifejtette, hogy „a magyar növénygenetika kiválóan teljesít, éppen ezért ezen a területen szeretnénk az együttműködést magasabb szintre emelni. Magyar befektető révén egy korszerű vetőmag-feldolgozó üzem épülhet annak érdekében, hogy segítsük a növénytermesztést”.

Nagy István kiemelte, hogy ezt a fejlesztést a magyar kormány is maximálisan támogatja. A hazai nemesítőknek is egy nagy kiugrási lehetőségük lehet ez a folyamat Közép-Ázsiában. Ez a szándék illeszkedik ahhoz a kazah állásponthoz, hogy egymillió hektáron termeljenek kukoricát – tette hozzá a miniszter.

Partnerség alakulhat ki az almatermesztésben

A közleményből kiderült, hogy az almatermesztéshez kapcsolódóan is komoly partnerség alakulhat ki, amelyet magasabb szintre kívánunk emelni. 

„Szívesen bemutatjuk hazai tapasztalatainkat és a programjainkat Kazahsztánnak. A biztonságos élelmiszer-ellátás alapja az, hogy legyenek megfelelő szakemberek” – fűzte hozzá a miniszter.