Azonnal reagáltak Matolcsy Györgyék Varga Mihály bejelentésére

2023.09.04. 15:22
A Magyar Nemzeti Bank üdvözli az Európai Központi Bank kedvező véleményét, amellyel támogatja a jegybanktörvény kormány által kezdeményezett módosítását. Ahogyan az MNB már többször jelezte, a nemzetközi példák alapján a jegybankok átmenetileg negatív sajáttőke-pozíció mellett is hitelesen és hatékonyan tudnak működni. A Magyar Nemzeti Bank továbbra is mindent megtesz az árstabilitás elérése és a pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében – hívta fel a figyelmet a jegybank.

A tájékoztatásuk szerint a közelmúltban a Pénzügyminisztérium – az MNB egyetértésével és támogatásával – a magyar jegybanktörvény jegybanki veszteségek térítéséről szóló részeinek módosítását kezdeményezte.

A változtatás igénye azért merült fel, mert az európai országokat áttekintve a jelenlegi magyar szabályozás az egyik legszigorúbb.

Nemzetközi színtéren több példa is jól mutatja, hogy a jegybankok átmenetileg negatív tőke mellett is hatékonyan tudnak működni és megfelelően tudnak elsődleges céljukra, az infláció elleni küzdelemre fókuszálni – emelik ki a jegybank szakemberei a közleményükben.

Varga Mihály újabb győzelme kapujában

„A jegybank veszteségét nem az adóbevételekből kell pótolni, hanem a jegybank középtávon várható nyereségéből” – írta hétfő reggel Facebook-posztjában Varga Mihály pénzügyminiszter, ebben a tárcavezető kiemelte, hogy az Európai Központi Bank elfogadta a kormány javaslatát a magyar jegybanktörvény módosítására.

A jegybank közleménye szerint az MNB és a kormány az elmúlt hónapokban részletesen megvizsgálta, hogy milyen a legjobb európai gyakorlat a negatív saját tőke problémájának kezelésére. Ezen vizsgálat alapján alakult ki az Európai Központi Banknak véleményezésre elküldött – koncepciójában az MNB tavalyi javaslatával megegyező – előterjesztés.

A törvényjavaslat szerint az MNB negatívba forduló saját tőkéje nem járna együtt a költségvetés térítési kötelezettségével, a jegybank saját tőkéje több más uniós országhoz hasonlóan átmeneti időre negatív is lehetne, a középtávon szükséges pozitív saját tőkét pedig a későbbi évek nyeresége biztosítaná.

A közleményben azt is hangsúlyozzák, hogy a Magyar Nemzeti Bank továbbra is mindent megtesz az infláció további csökkentése és az árstabilitás elérése érdekében. Ebben a folyamatban az új veszteségtérítési szabályok tovább növelik a jegybank mozgásterét.

Óriási a veszteség

Hiába ért el rekordnyereséget a gyenge forinton, soha nem látott mértékű, 402 milliárdos veszteséggel zárta az elmúlt évet az MNB. A piaci folyamatok alapján az idén 2000 milliárdot is közelítheti a jegybank mínusza, ami azt jelenti, hogy a költségvetésnek több éven keresztül a GDP 0,5 százalékát kellene az MNB veszteségrendezésére fordítania. A megelőző évi 57,1 milliárd forint után tavaly 402 milliárd forintos veszteséggel zárt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derült ki az éves jelentésből. A jegybank mérlegfőösszege 6,7 százalékkal 28 061 milliárd forintra nőtt az elmúlt év során.

A tanulmányukban arra is kitérnek, hogy a hatályos jogszabály értelmében amennyiben a tárgyév végére vonatkozóan a saját tőke összege a jegyzett tőke alá csökken, a különbözetet a központi költségvetésnek kell öt éven belül, évente egyenlő részletekben megtérítenie. Számításuk szerint összességében a saját tőke negatív szintje miatt szükséges – öt évre elosztott – költségvetési térítési kötelezettség 2024-ben a GDP 0,4-0,5 százalékát teheti ki. A mostani bejelentés értelmében – amennyiben a parlament is elfogadja – az MNB a következő évek nyereségéből finanszírozhatja a felhalmozott veszteséget.